Novovaroška „Sloga“ dobila novog vlasnika

NOVA VAROŠ-Nova Varoš je nekad bila opština poznata po industrijskoj proizvodnji, ali je devedesetih godina ostala bez skoro osam hiljada radnih mesta. Danas ima tek sedam stotina industrijskih radnika, ali se u toj opštini nadaju da će promena vlasništva u preduzeću „Sloga“ oživeti metalsku proizvodnju.

Teško je zamisliti da su iz ovih zapuštenih hala, u kojima je radilo 380 radnika, autodelovi hidraulike i pneumatike za teretna vozila, autobuse i traktore, odlazili na tržišta širom Evrope, a još teže da će taj proizvodni program uskoro biti , ne samo obnovljen, već i proširen. Upravo je to namera novog većinskog vlasnika, koji je obećao da će namiriti i zaostale dugove i plate.

 

„Mi smo dali naloge da se izvrše popisi, da se to sve pregleda šta i kako da osposobimo krovove, da ne kisne, da kupimo deo novih mašina da vratimo to i pustimo u proizvodnju za nekih mesec i po dana“, kaže Vojko Puric, većinski vlasnik „Sloge a.d.“

Sloga sada broji pedesetak zaposlenih, uglavnom u proizvodnji. Bez obzira na kvalifikacije, svi su angažovani na uredjenju hala i remontu mašina, kako bi proizvodnja što pre počela.

„To je jedina firma koja je bila na potezu, metalska firma, od Prijepolja, recimo, dole, do Čačka, da kažemo. Ako tih četrdeset šest radnika pokrene, sa novim vlasnikom firmu, biće još tu zapošljavanja. Za Novu Varoš znači mnogo-ostajaće tu porodice, ostajaće omladina, oni će se tu zapošljavati. Sloga je uvek bila zdrava firma, samo sticajem okolnosti, desilo se to što se desilo,sad sa novim gazdom, da , ako to bude bolje – videćemo.

Svi do jednog su ovde raspoloženi ljudi, jedva čekaju početak rada, znači, svi se domaćinski odnose prema ovoj firmi,kao da su kod svoje kuće,računamo da će ovo da krene, da će ponovo biti stara „Sloga“ što je nekada bila“, kažu radnici.

Kvalitetom, i cenom svojih proizvoda, tvrde da su još konkurentni na tržištu, najavljuju i nova zapošjavanja, do 100 radnika, neophodni su im prevashodno metalostrugari i bravari, a sve je to i za Novu Varoš ohrabrenje i znak da industrijska proizvodnja neće potpuno zamreti u ovom kraju.
Izvor: RTS

You may also like...