Novovarošani kraj grejne sezone dočekuju bez zaliha mazuta i peleta

NOVA VAROŠ-U stanovima Novovarošana radijatori će biti topli do 15.aprila, a ukoliko posle toga tri dana za redom prosečna dnevna temperatura bude niža od 12 stepeni, toplotna energija će se isporučivati i nakon tog datuma, kažu u preduzeću “Energija Zlatar NV” . Potrošnja energenata je povećana u odnosu na prošlu sezonu, tako da su zalihe mazuta i peleta istrošene.

„Iz robnih rezervi smo naručili još 100 tona mazuta kako bismo ovu izuzetno tešku grejnu sezonu priveli kraju „, kaže za “Varoške novine” direktor “Energije Zlatar” Zoran Đokić .

Nova Varoš total
Foto: ZooMUE

„Za razliku od nekih ranijih sezona, ovog puta smo ostali bez zaliha jer su cene mazuta počele da divljaju već krajem septembra prošle godine. Na početku grejne sezone cena mazuta po kilogramu bila je 75,76 dinara, a sad smo je iz robnih rezervi naručili za 121,86 dinara“,ističe Đokić.

Poslovanje preduzeća je bremenito problemima upravo zbog nestabilnih cena energenata na tržištu koje nikako da se stabilizuju. Sa cenovnikom mazuta u “Energiji” su, inače, imali problema i tokom lanjske grejne sezone, ali ih ih je ova u finansijskom smislu potpuno destabilizovala.

„Tokom jeseni i zime za zagrevanje oko 36.000 kvadrata stambenog i blizu 22.000 kvadrata poslovnog prostora potrošeno je do sada 950 tona mazuta i oko 300 tona peleta, što je povećanje potrošnje za nešto više od pet posto u odnosu na lane. Imali smo značajniju potrošnju peleta jer smo Vrtić i Bolnicu grejali 24 sata .Nabavka energenata za ovu grejnu sezonu koštala nas je 89 miliona dinara (80 miliona za mazut, a devet za pelet), a lane smo istu količinu platili 45 miliona dinara. Kako bismo kuplili mazut morali smo kreditno da se zadužimo u iznosu od 12 miliona dinara, a dodatne troškove od 12.190.000 dinara imamo ovih dana i zbog nabavke energenta iz robnih rezervi“,naglašava Đokić.

U “Energiji” kažu da ih u finansijskom pogledu nije puno izvuklo poskupljenje isporuke tolotne energije za individualne potrošače i privredu. Cenovnik je korigovan, kako ističu, za samo deset posto u kategoriji građanstva, što je “kap u moru” troškovnika ovog preduzeća. Inače, od početka grejne sezone, na predlog “Energije Zlatar”, a odlukom Opštinskog veća, građani centralno grejanje plaćaju 106,48 dinara po metru kvadratnom, a pravna lica 181,5.

foto.zoomue

“Energija Zlatar” gazduje sa šest kotlarnica – četiri gradske na mazut i dve na pelet – u Domu zdravlja i Predškolskoj ustanovi. Od prošle zime preduzeće dodatno toplifikuje i ovdašnje bogomolje – džamiju u centru grada i pravoslavni hram “Svete Trojice”. U poslovodstvu firme sa 15 zaposlenih dodaju i da tokom ove grejne sezone nije bilo većih i učestalijih kvarova na mreži odnosno instalacijama i toplovodu, kao ni pritužaba građana na kvalitet isporuke toplotne energije. Sa mreže je na zahtev korisnika isključeno jedno domaćinstvo, a na sistem centralnog grejanja priključeno 216 kvadratnih metara.

I dok su u nekom ranijem periodu “omča oko vrata” preduzeću bila nagomilana dugovanja, u poslednjih nekoliko godina se situacija na tom polju promenila na bolje, te u “Energiji” imaju jednu muku manje. Jer se računi neredovnih platiša efikasno naplaćuju putem sudskih utuženja.

„Građani duguju oko šest miliona dinara, dok od privrede gotovo i da nemamo potraživanja. Sa utuženjima procenat naplate iznosi više od 90 posto .Za pohvalu je što najveći deo naših potrošača račune izmiruje redovno, čak i tokom epidemije izazvane koronom. Najrevnosniji u plaćanju su i dalje penzioneri i to oni sa najtanjim penzionim čekom“ ,kaže Đokić.

Varoške novine

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.