Novo vatrogasno vozilo za NP Tara

BAJINA BAŠTA – Javno  preduzeće  “Nacionalni park Tara“ dobilo je specijalizovano vozilo – vatrogasni kamion. Program nabavke vozila realizovan je iz sredstava za održivi razvoj i unapređenje šumarstva Republike Srbije, na osnovu Konkursa za dodelu sredstava za zaštitu i unapređenje šuma.

Dobijeno vozilo je marke Rosenbauer – jednog od najboljih proizvođača vatrogasnih vozila na svetu. Opremljeno je vrhunskom pumpom visokog pritiska i na sebi ima cisternu za 2,5 tona vode i 100 litara penila.

Vatrogasno vozilo
Foto: NP TARA

 “Nabavkom specijalizovanog vozila imaćemo veći efekat gašenja šumskih požara u inicijalnoj fazi. Podizanjem tehničkih kapaciteta znatno ćemo odmeniti ljudstvo i smanjiti gašenje šumskih požara priručnim sredstvima. Takođe, jačanjem jedinica protivpožarne zaštite JP ,,Nacionalni park Tara“ u znatnoj meri će se rasteretiti angažovanje profesionalnih vatrogasnih jedinica”, rekao je Marko Tomić, referent za zaštitu šuma i protivpožarnu zaštitu.

Prethodnih dana izvršena je obuka rukovođenja kamionom, što podrazumeva rukovođenje pumpom visokog pritiska, kao i ostalom pratećom opremom.

NP TARA

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.