Novo priznanje za brikete od maline

FRUŠKA GORA-Ideja iz Srbije o proizvodnji briketa od orezina maline osvojila prvu nagradu na regionalnom forumu Filantropija za zelene ideje.

Prvu nagradu na ovogodišnjem regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler “Filantropija za zelene ideje”, koji je održan u Vrdniku na Fruškoj gori, od 27. do 29. jula 2016. godine osvojila je ideja Dragojla Božića iz Užica, koji započinje proizvodnju briketa za ogrev i roštilj korišćenjem biološkog otpada nastalog uklanjanjem lastara iz zasada malina.
 
Drugu nagradu osvojila je Marta Mojsova iz Makedonije, za ideju kreativne eko reanimacije odnosno opremanja različitih vrsta enterijera korišćenjem reciklažnih materijala, a treću Blerta Guxha iz Albanije za proizvodnju šafrana i širenju uzgoja među drugim proizvođačima. Sve tri ideje iz regiona, koje prema ocenama međunarodnog žirija najviše doprinose ekonomskom razvoju kroz inovativne, održive i ekološke lokalne biznise zasnovane na principima održivog razvoja, nagrađene su sa 10.000 dolara.

Regionalnom forumu prethodila su takmičenja na nacionalnom nivou koja su organizovali partneri Fonda braće Rokfeler, fondacije i udruženja iz regiona: Trag fondacija iz Srbije, Forum građanskih inicijativa sa Kosova, Fond za aktivno građanstvo iz Crne Gore, Partneri Abanija iz Albanije i Udruženje za socijalne inovacije “ ARNO “ iz Makedonije.

Druge dve učesnice iz Srbije bile su Slavica Ilić iz Šapca sa idejom započinjanja proizvodnje zdravih obroka biljnog porekla bez termičke obrade, i Ana Kolović iz Beograda sa idejom izrade modularnih sistema za vertikalno ozelenjavanje u gradskim uslovima.

Tokom dva dana takmičenja učesnici su imali prilike da predstave raznovrsne ideje: revitalizacija park šume osmišljavanjem mediteranske bašte i arboretuma, uzgoj zelene salate korišćenjem sistema hidroponije, izgradnja kuća za socijalno i ekonomski ugrožene, ekološka farma za podsticanje razvoja radnih sposobnosti i inkluzije mladih sa invaliditetom, reciklaža jestivog ulja i proizvodnja bio goriva.

Pored žirija, ove godine su i takmičari učestvovali u bodovanju, tako što su ocenjivali sve prezentovane ideje, a prosek njihovih ocena dodat je ocenama žirija. Grupa vizuelnih umetnika pretočila je u crteže ideje svih učesnika tokom njihovih prezentacija. Na Forumu je prikazan film o prošlogodišnjim pobednicima, koji je pripremila Jeta Xharra iz BIRN-a sa Kosova koja je takođe održala i predavanje učesnicima kako na najbolji način da predstave svoje projekte.

Ove godine je na regionalnom takmičenju bila
izuzetno jaka konkurencija što govori da raste
broj kvalitetnih i održivih preduzetničkih ideja.
Nastavićemo da podstičemo i pružamo podršku
kreativnim projektima i razvoju biznisa koji 

doprinose razvoju lokalnih zajednica“
izjavila je Biljana Dakić Đorđević,
izvršna direktorka Trag fondacije.
 „Konkursima ove vrste utiče se na stvaranje nove generacije socijalnih preduzetnika koji posluju u skladu sa principima održivog razvoja. Upravo iz tog razloga, Erste Banka već godinama pruža podršku Forumu za zelene ideje i planira da ovakve biznis projekte nastavi da pomaže ne samo finansijski, već i savetodavno“, rekao je Sreten Vranić, stručni saradnik iz sektora za razvoj poslovanja Erste Banke.
Prethodne godine na regionalnom takmičenju prvu nagradu je odnela ideja iz Srbije, Udruženje za lokalni razvoj Kamenica iz Niša, koje je oživelo turistički potencijal izletišta Kamenički vis, obnovom postojeće infrastrukture kampa i kreiranjem različitih kulturno-sportskih aktivnosti koje se zasnivaju na održivom korišćenju kulturno-istorijskog nasleđa lokalne zajednice, uz angažovanje lokalnog stanovništva.

Regionalnom skupu prethodio je Nacionalni forum za zelene ideje, održan  sredinom juna u Beogradu, koji su pokrenuli Trag fondacija u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom. Tada su tri prvoplasirane ideje nagrađene novčanom nagradom od 5.000 dolara i prilikom da svoje radove predstave na Regionalnom forumu. Program je pokrenut kako bi pojedinci, udruženja i mala preduzeća, pored ohrabrenja, dobili i sredstva za razvoj inovativnih preduzetničkih projekata zasnovanih na principima održivog razvoja.

You may also like...