Novine u programima Fonda za razvoj i RAS-a

UŽICE – Novine u programima i pozivima Fonda za razvoj i Razvojne agencije Srbije predstavljene su na sednici parlamenta privrednika Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga u Užicu.

RAS je raspisaojavni poziv za razvoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, za zapošljavanje i investicije, a za četiri preređivačke industrije: prehrambena, drvna, mašinska i industrija gume i plastike.

„Pojednostavljena je procedura u skladu sa zahtevima Privredne komore Srbije. Može da se finansira zapošljavanje, investicije, pojavljivanje na internacionalnim sajmovima, serftifikati i dokumentacija. Sredstva se refundiraju 40 odsto od troškova za sajmove i sertifikate, a kad je reč o investicijama, što je nerazvijenije područje, veći je podsticaj. Užice spada u prvi stepen razvijenosti, kompanije moraju da zaposle minimalno 50 radnika i ostvare investiciju od pola miliona evra“, rekla je Milena Radović iz Razvojne agencije Srbija.

Fond za razvoj već treću godinu realizuje programe sa Ministarstvom privrede.

„Ove godine su novina niže kametne stope, koje su prošle godine iznosile do tri, a ove godine su do dva odsto, smanjenja je dokumentacija i Fond je fokusiran na investiciono bankarstvo, odnosno na dugoročne kredite do 10 godina, sa grejs periodom do godinu dana. Izuzetan odziv imaju programi kojima se odobravaju bespovratna sredsta, a akcenat je stavljen na privredne subjekte koji posluju u nerazvijeni delovima Srbije, pa je povećan iznos bespovratnih sredstava na 30 odsto predračunske vrednosti. Takođe, krediti za početnike podrazumevaju bespovratna sredstva i svaki početnik može dati opremu u zalog, a novina je što je za započinjanje posla u nerazvijenim područjima iznos bespovratnih sredstava do 40 odsto predračunske vrednosti“, rekla je Vesna Vučetić iz Fonda za razvoj.

You may also like...