Novim zakonom predviđeno ukidanje plaćanja konverzije za građevinsko zemljište

SRBIJA – Nacrt izmena Zakona o planiranju i izgradnji predviđa da sve nove zgrade moraju imati sertifikat o energetskim svojstvima objekta, kao i da vlasnici objekata moraju biti besplatno priključeni na potrebnu infrastrukturu. Takođe, biće ukinuto plaćanje konverzije za građevinsko zemljište.

Procenjuje se da će novim izmenama svi koji budu hteli da grade u budućnosti lakše dolaziti do građevinskih dozvola. Predviđeno je unapređenje elektornskog sistema za izdavanje dozvola, a predviđa se i uvođenje glavnog državnog urbaniste. Formiraće se i Agencija za prostorno planiranje i urbanizam, čime se deo nadležnosti Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infratsrukture prenosi na nju.

Najavljeno je i pojačanje zabrane gradnje u zaštićenim i kulturno značajnim područjima, jer su uočene nepravilnosti u donošenju urbanističkih planova u pojedinim samoupravama, što je dovelo do devastacije prostora.

Predviđene su i situacije u kojima republički inspektor može preuzeti na sebe nadležnosti od isnpekcijskih organa lokalnih samouprava u svrhu efikasnijeg suzbijanja bespravne gradnje.

(izvor: Politika)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.