Novi staklenik za uzgoj biljaka u NP Tara (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – „Nacionalni park Tara“ odnedavno ima novi objekat za uzgoj šumskih biljaka. Zahvaljujući subvencijama Uprava za šume (pri resornom ministarstvu) u rasadniku Lug u Bajinoj Bašti postavljen je staklenik za uzgoj šumskog sadnog materijala, pre svega Pančićeve omorike, jele i smrče.

Staklenik će imati proizvodni kapacitet od oko 20 hiljada sadnica. U tzv. kontejnerskom vidu uzgoja četinara za sve ćelije obezbeđeno je grejanje, kao i sistem za orošavanje.

„Kontejnerska proizvodnja sadnica ima prednosti u odnosu na klasičnu, jer je proizvodni proces kraći, a bolje je i prilagođavanje biljaka sa busenom na novo stanište. Proizvodnja se odvija u zatvorenom prostoru, može se kontrolisati, pa se samim tim izbegava suša i pošumljavanje je lakše“, kaže Milica Stanišić, portparol „Nacionalnog parka Tara“.

Poseban akcenat dat je na proizvodnju Pančićeve omorike i značaj budućih sadnica po pošumljavanje.

„Pančićeva omorika ima ulogu u obnavljanju zapuštenih staništa, a doprinosi i ozelenjavanju gradskih sredina, jer je otporna na prašinu i izduvne gasove. Ovim vidom proizvodnje ne samo da se čuvaju njene osobenosti, nego je i veća rentabilnost, pošto se iz jednog kilograma semena dobija veći broj jedinki“, dodaje Milica.

Kao prednosti ovog vida proizvodnje, osim nižih troškova, u NP Tara vide pre svega mogućnost automatizacije, kao i činjenicu da se sadni materijal može proizvoditi tokom čitave godine.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.