Novi rasadnik malina na Mučnju (VIDEO)

IVANJICA – Na planini Mučanj kod Ivanjice, zasađen je matičnjak malina sorti miker i vilamet. Proizvođači malina će od sledeće godine moći da uzimaju najkvalitetnije sadnice koje će donositi i do 300 kilograma malina po aru.

Proizvođači malina često su uzmali sadnice od prijatelja i komšija iz običnih njiva, ali se ispostavilo da one nisu dovoljno dobrog kvaliteta. Radenko Jovanović iz Ivanjice kaže da su sadnice iz matičnjaka idealno rešenje jer su otpornije na bolesti i daju više prinosa.

„Kvalitetnija je, bolji rod, bolje lastare daje i češča je. Otporna je i čistija, nema pegavosti“, kaže Jovanović.

Kako bi se rešili dugogodišnji problemi u malinarstvu kao što su mali prinosi, neodgovarajući kvalitet i sušenje, zasađen je matičnjak na planini Mučanj površine devet hektara.

„Tokom proleća je zasađeno 10 000 sadnica maline, a za jesen će biti posašeno više od 15 000. Očekuje se da ćemo posle dve ili tri godine imati u proizvodnji do 800 000 sadnica“, rekao je direktro Instituta za voćarstvo Čačak Milan Lukić.

Projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede koje je izdvojilo 50 miliona dinara, a proizvođači malina će naredne godine moći da kupuju sadnice.

„U laboratoriji Instituta za voćarstvo je proizveden materijal koji je potpuno slobodan od virusa, od njaboljih sorti miker i vilamet“, dodaje Lukić.

Ivanjicu i Arilje su ovog leta pogodile dve elementarne nepogode i uništile veliki deo malinjaka, pa će proizvođači dobiti, pomoć od države, nove sadnice iz matičnjaka.

„Proizvođači Moravičkog i Zlatiborskog okruga će, za prolećnu sadnju, dobijati 3500 sadnica na 20 ari iz donacija za elementarne nepogode“, rekao je predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović.

Prinos malinjaka zasađenih iz obične njive je 50 kilograma po aru, a u onom gde su sadnice iz matičnjaka je 300 kilograma. Pre nego što proizvođači posade nove sadnice iz matičnjaka, stručnjaci savetuju da njiva mora biti zdrava i sve agrotehničke mere primenjene.

You may also like...