Novi pravilnik o đačkim ekskurzijama

SRBIJA – Đačke ekskurzije biće organizovane isključivo u Srbiji u osam regiona, za sve učenike osnovnih i srednjih škola, izuzev maturanata, koji će i dalje moći da putuju u inostranstvo. Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a predsednica aktiva direktora škola opštine Palilula, Olivera Korošec, je rekla da su to novine pravilnika o ekskurzijama koji će tek početi da se primenjuje.

Novim pravilnikom označeno je osam regiona gde će učenici putovati: Vojvodina, zapadna Srbija sa Tarom, jugozapadna Srbija, Zlatibor, Uvac, Zlatar, južna Srbija Niš i Vranje, Valjevo, istočna Srbija, Beograd sa okolinom, ibarsko-kopaonički kraj.

“Ako pogledamo geografsku kartu vidimo da ti regioni pokrivaju većinu Srbije tako da ako učenici idu redovno na ekskurzije od prvog do osmog razreda za očekivati je da su po završetku osnovne škole obišli celu Srbiju a to je i cilj jednog ovakvog organizovanja i podele na regione”, naglašava Korošec.

Ističe da regioni nisu izabrani slučajno. Biran je region gde može da se uveže više stvari koje učenici mogu da vide iz različitih predmeta.

“Ako uzmemo na primer region zapadne Srbije, Zlatibor, Zlatar, Uvac, imamo hidroelektrane. U pripremi za izvođenje ekskurzija nastavnici će pre odlaska na ekskurziju deci ispričati čemu one služe. Imamo biljni i životinjski svet, Beloglavog supa. Istorija tog kraja je jako značajna, geografija, klima”, poručuje predsednica aktiva direktora škola opštine Palilula.

Izvor: RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.