Novi paket mera za stambene kredite

SRBIJA – Nove olakšice koje bi trebalo da stupe na snagu krajem avgusta najviše će značiti građanima koji sve teže mogu da otplaćuju stambene kredite, ali i i onima koji žele da se zaduže i kupe stan u izgradnji.

Prva mera centralne banke, praktično će značiti direktnu finansijsku pomoć za sve građane koji imaju stambeni kredit, a naročito one koji očekuju smanjenje plate ili neizvesna primanja u narednom periodu. Oni će sada dobiti mogućnost da im banke produže rok otplate za najduže pet godina, a što bi im automatski donelo i manju mesečnu ratu.

Primera radi, za stambeni kredit sa rokom otplate od 20 godina čija je mesečna rata 220 evra, produženje otplate za pet godina značilo bi i smanjenje rate za tačno 30 evra mesečno.

Ovu olakšicu građani mogu da aktiviraju sve do kraja naredne godine, i to bez promene, odnosno pogoršanja statusa u pogledu procene urednosti dužnika u otplati kredita.

Druga mera odnosi se na odobravanje novih stambenih kredita iz novogradnje. Sada će praktično biti moguće kupiti nekretninu u izgradnji bez obzira na stepen završenosti i to ako je reč o projektnom finansiranju banke, kod kojih je Građevinska direkcija Srbije nosilac građevinske dozvole.

Takođe, biće moguće kupiti i stan u izgradnji sa minimalno stepenom završenosti od 60 odsto ako je reč o projektnom finansiranju druge banke ili o projektu investitora pravnog lica. Do sada je ovaj limit iznosio 80 procenata.

„Na ovaj način podržava se i građevinska industrija kao zamajac privredne aktivnosti, kroz brži obrt finansijskih sredstava i održavanje rasta u toj privrednoj grani“, navodi NBS.

NBS je prethodno i građanima i privredi omogućila moratorijum na otplatu kredita od ukupno pet meseci, u periodu od marta do junai od avgusta do oktobra.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.