Novi modeli nastave od septembra

SRBIJA – Ministar prosvete Mladen Šarčević je rekao da će škole, roditelji i đaci moći da se opredele koji im model nastave odgovara – da li će raditi od kuće ili u školi, ali da će svi đaci morati da odgovaraju u školi.

Prema njegovim rečima za početak nove školske godine u uslovima epidemije koronavirusa pripremljeno je „nekoliko modela realizacije nastave“ i prosveta je spremna da se prilagođava epidemiološkoj situaciji.

„Sugerišemo profesorima i učiteljima da daju što više ocena, kako bi na svakom koraku deca mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva. Školama dajemo autonomiju da se sa roditeljima dogovore, jer u delu porodica je strah“, rekao je Šarčević dodajući da će se nastava izvoditi uz epidemiološke mere a to znači obavezno nošenje maski i po samo jedan učenik na četiri kvadratna metra u učionici sa maksimalno 15 učenika.

Foto: Infoera

U osnovnim školama radiće se po drugačijim smenama, te će prvi i drugi razred imati četiri časa i završavaće do 11 sati, a onda dolaze učenici trećeg i četvrtog razrada i u školama ostaju do 14 časova. Posle njih, u školu dolaze učenici petog i šestog razreda i svoja četiri časa završavaju do 17 sati, a nakon njih dolaze đaci sedmog i osmog razrada i ostaju do 20 časova. 

Šarčević je rekao da svi oni imaju po četiri časa koja traju po 35 minuta i redovne odmore, a između svakog bloka nastave je oko 20 minuta za dezinfekciju pre dolaska naredne smene đaka. 

„Oni koji su bolesni ili im je neko u porodici zaražen, ostaju kod kuće i imaju onlajn nastavu. Svi, i oni koji idu u školu, imaće na ponuđenim platformama razne sadržaje, vežbe, a škola i u izboru platfore ima autonomiju“ rekao je Šarčević. 

U srednjim školama će se teorijski deo nastave držati u svojim zgradama, a praktični deo po kompanijama, odnosno dok je deo razreda na nastavi, drugi su na vežbama izvan škole.

Blic

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.