Novi kontigent ruske vakcine stigao u Srbiju

BEOGRAD – Avion sa 40.000 doza ruske vakcine „Sputnjik V“ sleteo je na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, a dočekao ga je ministar za inovacije Nenad Popović.

Ministar Popović je rekao da je danas stiglo 20.000 doza komponente 1 i 20.000 doza komponente 2.

„Samo pre manje od 15 sati ove vakcine su bile u fabrici „Generijum“ u Vladimirskoj oblasti, ali uz izvanrednu logistiku i podršku cele Vlade Srbije, članova koji su ovde u Beogradu i onih koji su još uvek u Moskvi, to je već sada u Beogradu. To je bio ozbiljan logistički poduhvat i trebalo je dobiti sve dozvole“, rekao je Popović.

On je naglasio da su vakcine dopremljene u specijalnim kontejnerima težine blizu 200 kilograma na temperaturi od minus 20 stepeni, kao i da se ona sve vreme kontroliše.

„Ovo je samo prva količina od 40.000 od ukupno dva miliona vakcina koje će u Srbiju doći u toku februara i marta“, istakao je Popović.

Dodao je da smo mi prioritet u budućnosti i u proizvodnji vakcine.

„Očekujemo da će se taj proces nastaviti veoma brzo, 11. februara očekujemo dolazak ruskih eksperata za proizvodnju koji će zajedno sa našim ekspertima u institutu „Torlak“ videti mogućnosti kako bi se što pre otpočela proizvodnja u Srbiji“, najavio je Popović.

Izvor: Danas/RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.