Novembarski računi za vodu biće umanjeni za 40 odsto (video)

UŽICE-Problem dotrajale vodovodne mreže,koja je uzrok pucanja cevi i nestašice vode u višim zonama  grada ,nije moguće rešiti kratkoročnim merama,već velikim ulaganjem u rekonstrukciju cevovoda,izjavio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković i dodao da će građanima koji su bili bez vode tokom godine novembarski račun biti umanjen za 40 odsto.

“ Najsrećniji bih bio da je uzrok pucanja cevi ljudski faktor pa da možemo da smenimo jednog ili nekoliko ljudi. Na žalost nije tako, cevovod je star 38 godina i radni vek mu je istekao. Kratkoročno se problem ne može rešiti, trebaće nam dosta vremena i milioni evra, zbog čega će se promeniti prioriteti u trošenju budžetskog novca. Uvukao nam se strah da nam se svakodnevno može dešavati ono što nam se trenutno dešava jer je iskustvo pokazalo da se posle jedne havarije odmah dešava druga“, rekao je Petković.

Rok trajanja magistralnog  cevovoda,koji je postavljen pre 38 godina,je  35 do 40 godina.Kvarovi sa kojima se danas suočavamo su očekivani iz tog razloga i mora se razmišljati o rekonstrukciji cevovoda Cerovića brdo-Kapetanovina ,kojim se vodom snabdevaju gradjani viših zona grada,rekao jke direktor Vodovoda Duško Ljujić.

“ Postoje tri opcije – rekonstrukcija postojećom trasom, postavka novog cevovoda novom trasom i neka vrsta naprednog rešenja provlačenjem novog kroz postojeći cevovod. Šta je najbrže, najisplativije i najbolje pokazaće idejno rešenje“, naglasio  je Ljujić.

Ljujić  je istakao da će za  ovu rekonstrukciju biti potrebni milioni evra i da se novac mora obezbediti od države i kroz donacije.Po njegovim rečima ove godine je zamenjeno 2464 metara azbestnih cevi.Kako bi se brzo reagovalo u slučaju novih kvarova na mreži, Vodovod je pojačao nabavku materijala za zalihe,naglasio je Ljujić.

Tehnički direktor Vodovoda Milan Nikolić saopštio je da  će  se kao prelazno rešenje primeniti   prepumpavanje vode iz niskih u visoku zonu grada.

„Za to je potrebno očistiti, dezinfikovati i pumpama opremiti stare zapuštene rezervoare. Očekujemo da ovo možemo uraditi u narednih nekoliko meseci.To ne znači da će kada to uradimo svi imati vodu u slučaju kvara,već da ćemo smanjiti broj onih domaćinstava koja će biti bez vode „,objasnio je Nikolić i dodao da će se isti sistem primeniti i u bolnici ,koja se vodom snabdeva i iz visoke i niske zone grada.

Iz Vodovoda je poručeno i da će se ovih dana obratiti republičkim organima za dozvolu zapošljavanja novih majstora i vodoinstalatera,kako bi bili efikasniji u radu ,nego sada kada imaju samo dve mobilne ekipe koje izlaze na teren.

 

 

You may also like...