Nove procedure za sezonske radnike (video)

UŽICE-U Srbiji je trenutno preko pola miliona ljudi zaposleno na crno,od čega je preko 300.000 samo u poljoprivredi,izjavio je Nebojša Žugić iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj u Užicu na prezentaciji projekta“ Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ .

Na prezentaciji je  predstavljen predlog budućeg zakonskog rešenja u toj oblasti i mogući načini primene.

Po rečima Žugića,prema sadašnjem Zakonu o radnom pravu nije poznat angažman na osnovu sezonskih poslova,pa je formirana Radna grupa a u posao su uključena i ministarstva rada,poljoprivrede,finansija,Poreska uprava,Centralni registar za socijalna obavezna osiguranja i Republički zavod za zdravstveno osiguranje.Svi oni,kaže Žugić,imaju zadatak da nađu najbolji model primenjiv u Srbiji,a za sada je to Mađarski.

„Cilj projekta je da se omogući lakše zapošljavanje sezonskih radnika u sektoru poljoprivrede, pojednostavljenjem procedura posredovanja između poslodavaca i sezonskih radnika i olakša proces prijave sezonskih radnika.Iznos naknada biće 4 puta manji od sada ponuđenih modela,a radnici će dobiti penziono osiguranje,kao i osiguranje za slučaj povrede a biće plaćen i  porez državi“,ističe Žugić.

Žugić naglašava i da sezonski radnici koji su korisnici socijalne pomoći neće ostati bez tog prava ako budu prijavljeni.

Novi zakon koji će regulisati zapošljavanje sezonskih radnika trebao bi da bude na snazi od proleća naredne godine.

Projekat sprovodi NALED uz podršku GIZ-a, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

You may also like...