Nove mere Vlade u borbi protiv korona virusa

SRBIJA – Vlada Srbije donela je dodatne mere radi sprečavanja pojave širenja i suzbijanja zarazne bolesti COVID-19, prema preporukama srpskih epidemiologa i u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

„Uvodi se privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji dolaze iz područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusom. To se odnosi na osobe koje su boravile u Italiji, pojedinim provincijama Republike Kine, Južne Koreje, Irana i delovima Švajcarske.“

„Takođe je uvedena preporuka za striktno poštovanje zabrane putovanja zaposlenih u sistemu zdravstvene i socijalne zaštite u Republici Srbiji u zemlje sa intenzivnom transmisijom COVID-19 kao i žarištima epidemije.“

U saopštenju srpske Vlade se navodi da je ovu situaciju „naše zdravstvo spremno dočekalo, preduzimajući sve neophodne mere kako bi broj zaraženih bio što manji. Zahvaljujući pravovremenoj i odgovornoj reakciji našeg zdravstvenog sistema broj obolelih od koronavirusa u Srbiji je četiri“.

„Nema mesta panici i zabrinutosti jer je Srbija od samog početka reagovala odgovorno i pojačala kontrolu na graničnim prelazima, posebno na aerodromima. Poštuju se instrukcije Svetske zdravstvene organizacije kao i preporuke naših epidemiologa koji su se decenijama edukovali za ovakve epidemiološke situacije, a pojedini od njih su imali I lično iskustvo u postupanju u sličnim situacijama“, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije pozvala je građane da isključivo prate savete struke.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, mrežom zavoda za javno zdravlje i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju izazvanu novim koronavirusom u Republici Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama“, navodi se u saopštenju Vlade nakon današnje sednice.

U Srbiji su do jutros registrovana ukupno četiri slučaja obolelih od korona virusa, dva nova kod državljanki Srbije, koje se nalaze na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije

Prema prvim informacijama, one su bile u kontaktu sa ženom iz inostranstva, ali još uvek se ne zna tačno iz koje je zemlje ona dolazila, saznaju Novosti.

Ona je boravila u gostima u Beogradu, a kod nje je nedugo potom dokazano da je imala virus.

Prema poslednjem izveštaju, testirani su uzorci još pet osoba od kojih su dva bila pozitivna i tri negativna na novi korona virus.

Do 10. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je  ukupno 108 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Blic,FoNet

You may also like...