Nove cene goriva

Gorivo je od juče od 15 časova na pumpama u Srbiji neznatno jeftinije u odnosu na dosadašnje cene. Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, maksimalna cena evro dizela biće 196,40 dinara, dok će BMB 95 koštati 174,20 dinara. Do juče je evro dizel bio 197, a benzin 175 dinara.

Vlada Srbije je juče produžila Uredbu o ograničenju cena derivata nafte, koja će važiti do 30. aprila. To znači da će država i u narednih mesec dana, kontrolisati cenu dve vrste goriva na pumpama u Srbiji. Reč je o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata, čija je primena bila predviđena od 11. marta do 11. aprila. Ministarstvo trgovine je navelo da je nova uredba doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu.

foto.hayat.ba

Prvi put je Vlada Srbije 10. februara donela Uredbu kojom se uspostavljaju nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a potom je ona 10. marta produžena na još mesec dana i oročena do 11. aprila. Ovo će biti treći mesec kako država ograničava cene goriva na pumpama u Srbiji.

Kako je precizirano Vladinom uredbom prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i da najkasnije do 13 časova ga dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Oni imaju obavezu da svakog petka na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova objave cene koje će vozači plaćati na pumpama. Benzinske pumpe, kako je predviđeno uredbom, dužne su da maloprodajne cene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine.

Dakle i dalje će svakog petka biti objavljena cena goriva za predstojeću nedelju, izuzev u nedelji kada se praznuje Uskrs, pa će umesto na Veliki petak 22. aprila, cena biti objavljena dan ranije, u četvrtak 21. aprila do 15 časova.

Prošlog petka i evro dizel i benzin su pojeftinili za oko jedan dinar, tako da je maksimalna cena po kojoj su se mogli prodavati na pumpama do danas u 15 časova za evrodizel 197, a BMB 95 je 175 dinara. Na pojedinim benzinskim stanicama gorivo se ovih dana moglo kupiti i za do tri dinara jeftinije po litru u odnosu na cenu koju je propisala država.

Espreso

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.