Nova Varoš:Za subvencije poljoprivrednicima 6,5 miliona dinara

NOVA VAROŠ – Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević potpisao je ugovore sa 135 poljoprivrednih gazdinstava koja su predala zahteve za subvencije iz lokalnog agrarnog budžeta opštine Nova Varoš.

Nove subvencije za novovaroške poljoprivrednike, foto: A.Rovčanin

Za investicije u fizičku imovinu gazdinstava utrošeno je 5.555.000 dinara, dok je za ekonomske aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti za nabavku kazana za proizvodnju voćnih rakija izdvojeno 945.000 dinara.

„Pravo na korišćenje opštinskih subvencija imala su sva registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije opštine Nova Varoš, koja su u aktivnom statusu, koja su investiciju realizovala u toku 2020.godine i koja su izmirila obaveze prema lokalnoj poreskoj administraciji. Svi predati zahtevi su i odobreni. Ovogodišnji podsticaj iznosi do 50 odsto nabavne vrednosti bez PDV. Maksimalni iznos sredstava po gazdinstvu je 100.000 dinara“ , rekao je nakon potpisivanja ugovora prvi čovek opštine Radosav Vasiljević.

Jedno gazdinstvo je moglo da preda zahtev samo za jednu investiciju. Za nabavku grla prilodnih junica i krava podsticaj je iznosio 60.000 dinara za maksimalno jedno grlo, dok je za nabavljeno grlo ovce/koze podsticaj iznosio 6.000 dinara, za maksimalno 10 grla . Od ove godine, uvedeno je rodno odgovorno budžetiranje, čime su podstaknute žene kao nosioci poljoprivrednog gazdinstva. Za ove mere, procenat povraćaja je za 10 odsto veći u slučaju mladih do 40 godina starosti i žena nosilaca poljoprivrednog gaydinstva.

Foto: A.Rovčanin

Ukupna vrednost investicija je 15.300.000 dinara. Poljoprivrednici su najviše uložili u nabavku stočnog fonda– 8.200.000 dinara, a zatim u opremu za stočarsku proizvodnju oko 3.000.000 dinara. Za opremu u biljnoj proizvodnji uložili su oko 2.800.000 dinara, od čega je 1.800.000 dinara za nabavku kazana. 

Od ukupnog broja zahteva, 30 odsto su zahtevi žena i mladih poljoprivrednika.

PP Media

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.