Nova Varoš: Voda sa javnih česmi nije za piće

NOVA VAROŠ – Voda sa 7 od ukupno 11 uzorkovanih javnih česmi u novovaroškom kraju nije za piće. Na osnovu analize koju je uradio Zavod za zaštitu javnog zdravlja Užice, higijenski su neispravne česme Krdžavac, Čardak, Mušina i česma u Šopotu, kao i česma u Vukovini, Šaponjića i Suljina čemsa. One će uskoro biti vidno obeležene tablom „voda nije za piće“.

„Uzrok higijenske neispravnosti ovih česama su mikrobiološka ispitivanja, dok rezultati fizičko-hemijskih ispitivanja ukazuju na ispravnost svih 11 uzoraka. Javne česme su alternativni objekti vodosnadbevanja, vodni objekti su kaptaže koje se ne održavaju redovno, a vode su izvorske, sirove, što znači da ne prolaze kroz prečišćavanja i dezinfekciju. Imajući u vidu da ne postoji apsolutna bezbednost korišćenja vode sa javnih česama, neophodan je oprez prilikom njihovog korišćenja“, kaže za „Varoške novine“ dr Vladimir Petrović iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Kontrola kvaliteta voda se javnih česama se obavlja povremeno, obično jednom godišnje, na zahtev lokalne samouprave ili sanitarne inspekcije. Poslednje analize su pokazale da je higijenski ispravna voda sa Vučijske česme, česme u naselju Voćnjak, Bjelanovića i Zlatarske česme. Druge javne česme u našoj opštini nisu u skorije vreme kontrolisane.

„Ni higijenski ispravne vode na česmi nisu međutim pokazatelj njihovog zdravstevno bezbednog korišćenja jer kontrola koja se obavlja jednom godišnje nije dovoljna za sagledavanje stvarnog sanitarno-higijenskog stanja. U cilju obezbeđenja higijenski ispravne vode za piće na ispitivanim javnim česmama, neophodna je obaviti njihovu sanaciju i redovno održavanje, kao i vršti redovnu kontrolu kvaliteta“, rekao je Petrović.

U Zavodu za javno zdravlje kažu da se ne vrši ni redovna kontrola kvaliteta vode za piće iz seoskih vodovoda, osim u Akmačićima gde se ona do sada obavljala jednom mesečno na osnovu ugovora sa Udruženjem „Bjelanac“ koje je do nedavno gazdovalo ovim vodovodom.

„Na osnovu ugovora sa Komunalnim preduzećom ‘3. septembar’ Zavod za javno zdravlje tri puta mesečno obavlja uzorkovanje i ispitivanje vode za piće iz gradskog vodovoda. Poslednje je obavljeno 30. avgusta i svi uzorci su bili higijenski ispravni“, kaže Petrović.

Izvor: Varoske novine

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.