Nova Varoš subvencijama podstiče poljoprivredu i stočarstvo

NOVA VAROŠ – Na osnovu konkursa za dodelu podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi koji je raspisala opština,danas su potpisani ugovori sa oko 180 poljoprivrednika.Za nabavku nove opreme,priplodnih grla i kazana u novovaroškom budžetu opredeljeno je 9,5 miliona dinara.

“Poljoprivredna gazdinstva su mogla da konkurišu za samo jednu investiciju, a maksimalan povraćaj je 80 hiljada dinara po gazdinstvu. Za nabavku junica primljeno je 59 zahteva, 19 za nabavku ovaca, jedan zahtev za nabavku koza dok je za nabavku nove opreme stiglo 107 zahteva”, rekao je predsednik opštine Radosav Vasiljević.

Vasiljević je istakao da je poljoprivrednicima raspodeljeno 6,5 miliona dinara,dok je 2,5 miliona opredeljeno kroz podsticaj i pomoć za veštačko osemenjivanje krava. Iznos od milion dinara iskorišćen je za plaćanje kamate, kako bi proizvođači mogli beskamatno da uzmu kredite kod banaka, rekao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

On je istakao da su subvencije države značajno promenile nabolje čitav novovaroški kraj i da su se pokazale izuzetno dobrim. Zbog toga je i lokalna samouprava odlučila da dodatno pomogne svojim poljoprivrednim proizvođačima i dodao da je to jedini način da mladi ostanu na svojim porodičnim imanjima.

ZooM/GZS

You may also like...