Nova Varoš: Opština podstiče rađanje

NOVA VAROŠ – Opština Nova Varoš je među pet lokalnih samouprava u Srbiji sa najnižom stopom nataliteta.Nestabilna ekonomska situacija, prema pojedinim navodima, među najvećim je preprekama za proširenje porodice.  

Ta opština Zlatiborskog okruga se godinama suočava sa negativnim prirodnim priraštajem, zbog čega je, kako nam je potvrđeno iz te lokalne samouprave, posticanje povećanja nataliteta jedan od prioriteta Opštine Nova Varoš.
Nestabilna ekonomska situacija, kako navode iz novovaroške lokalne samouprave, roditeljima je najveća prepreka za proširenje porodice.
Nezaposlene porodilje u Novoj Varoši, iz budžeta opštine, mogu dobiti mesečnu naknadu od 12.000 dinara za prvorođeno dete, što je za 2.000 dinara više nego 2015. godine, dok se taj iznos povećava za 3.000 dinara za svako naredno rođeno, zaključno sa petorođenim detetom.
– Dakle, nezaposlena porodilja koja je rodila peto dete, ali i svako naredno, ima 24.000 dinara mesečno godinu dana, dodaju iz Opštine Nova Varoš. Ta opština je ove godine opredelila 3, 3 odsto ukupno planiranih rashoda za naknade za novorođenčad i nezaposlenim porodiljama.
Novčana naknada za prvorođeno dete u Novoj Varoši u ovoj i prošloj godini godini iznosi stotinu hiljada dinara, 200.000 dinara za drugorođeno dete. Iz opštinskog budžeta se izdvaja 300.000 dinara za trećerođeno dete, 400.000 za četvrto. Za peto i svako naredno dete, parovi od te lokalne smaouprave mogu dobiti 500.000 dinara.
U Novoj Varoši je 2016. godine rođeno oko stotinu beba, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Prema podacima iz lokalne samouprave, prošle godine je u Novoj Varoši rođeno 111 beba, što je, kako navode, 27 više nego pre dve godine.
Izvor: Radio Luna

You may also like...