Nova Varoš ima potencijal za osnivanje i rad ženske zadruge

NOVA VAROŠ – U novovaroškoj opštini ima potencijala za formiranje i rad ženske zadruge, u okviru koje bi udružene preduzetnice u agro biznisu unapredile proizvodnju, lakše plasirale svoj specijalizovani proizvod na tržište, ostvarile veći profit, zaključak je sastanka održanog u Domu kulture “Jovan Tomić” kom su prisustvovali predstavnici Zadružnog saveza Srbije, opštine Nova Varoš, Regionalne razvojne agencije Zlatibor i lokalnih preduzetnica.

„U Srbiji je trenutno aktivno svega 10 ženskih zadruga, od kojih je polovina poljoprivrednih. Žene sa ovog područja koje su u sferi agrara bi trebalo da iskoriste tu šansu, ujedine se, fokusiraju se na jedinstveni proizvod, urade dobar projekat i već ove godine se pojave na konkursima resornih ministarstava“, rekao je Nikola Mihajlović iz Zadružnog saveza Srbije. On je najavio da će uskoro biti raspisan javni poziv Vladinog sektora za brigu o selu za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku opreme na polju povrtarstva, kvalitetnih grla stoke, kao i sadnog materijala.

Foto: A.Rovčanin

Zamenik predsednika opštine Branko Bjelić pozvao je Novovarošanke da se ohrabre i okupe oko zajedničke ideje i inicijative u ovoj oblasti, a da će svu potrebnu podršku dobiti od strane lokalne samouprave, bilo da je reč o savetodavnoj ili podršci u izradi projekata odnosno konkurisanja na javnim pozivima resornih ministarstava ili inostranih donatorskih organizacija.

„Opština je ovih dana u Novoj Varoši otvorila Кancelariju zadružnog saveza Srbije, koja će biti subregionalnog karaktera i osim ovdašnje, pokrivati i opštine Prijepolje, Priboj i Sjenica. Кancelarija će biti čvrsta spona između poljoprivrednika, lokalne samouprave i Zadružnog saveza Srbije“, rekao je Bjelić.

Izvor: varoške novine

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.