Nova Varoš donirala medicinsku opremu Domu zdravlja

NOVA VAROŠ – Opština Nova Varoš je donirala Domu zdravlja savremenu medicinsku opremu koja će se koristiti za potrebe službi ginekologije, hitne pomoći, dečjeg dispanzera, opšte prakse i laboratorije. Vrednost donacije je više od 1,5 miliona dinara.  

Zaposleni u službi za zdravstvenu zaštitu žena, u kojoj se godišnje obavi više od 11 hiljada pregleda, nedavno su, pored pedesetak ginekoloških instrumenata, dobili i dva aparata – kardiotograf i mikroskop za citološku ambulantu. Prvi je namenjen za praćenje trudnoće u trećem trimestru, posebno uterinske aktivnosti i srčane akcije ploda, dok je specijalizovani mikroskop važan za skrining grlića materice.

U Službu za zdravstvenu zaštitu žena dopremljena je nova ginekološka stolica za preglede i sva potrebna prateća oprema sa led reflektorom.

„Plan je da investicioni ciklus u Službu za zdravstvenu zaštitu žena i njenu modernizaciju uskoro završimo nabavkom najsavremenijeg digitalnog video-kolposkopa. Sredstva će obezbediti Ministarstvo zdravlja“, kaže direktor novovaroškog Doma zdravlja Branko Popović.

Nedavno su i ostale službe pri lokalnoj zdravstvenoj ustanovi dobile novu opremu. Tako je laboratorija bogatija za dve moderne stolice za pacijente, hitnoj pomoći je dodeljeno 12 specijalizovanih torbi i setovi pomagala za potrebe urgentnih stanja, po jedan novi EKG aparat dobili su dispanzer za decu i opšta praksa, a upotrebi je i savremeni aprirometar za ispitivanje plućne funkcije.

„U toku je i tenderska procedura za nabavku nove stomatološke jedinice, a do 1. septembra i vozni park će biti obogaćen sa dva terenska vozila“, dodaje Popović.

Varoške novine

You may also like...