Nova pravila od 1. februara: Kako će građani Srbije putovati u EU

Savet EU danas je usvojio preporuku o „koordinisanom pristupu“ kako bi se omogućilo bezbedno kretanje tokom pandemije koronavirusa. Preporučeno je da mere protiv koronavirusa treba da se primenjuju uzimajući u obzir individualni status, umesto situacije na regionalnom nivou, sa izuzetkom područja u kojima virus cirkuliše u veoma visokim nivoima. Šta to znači za građane Srbije?

Ključna odrednica za putovanja je digitalni sertifikat EU o kovidu, koji podrazumeva dokaz o vakcinaciji, testiranju ili statusu oporavka od kovida.

foto.EPA -EFE JULIEN WARNAND

„To znači da vakcinacija, testiranje ili status oporavka od kovida, kao što je potvrđeno važećim digitalnim sertifikatom EU treba da bude ključna odrednica. Pristup zasnovan na ličnosti će značajno pojednostaviti pravila i pružiti dodatnu jasnoću i predvidljivost putnicima“, navodi se u obrazloženju odluke Saveta.

Ovo znači da će putovanja za građane Srbije u narednom periodu verovatno biti olakšana, iako je na državama članicama EU da odluče o striktnoj primeni preporuka Saveta EU.

Obzirom na to da je fokus sada na individualnom pristupu, građani Srbije koji poseduju validan digitalni sertifikat imaće manje ograničenja prilikom putovanja, ali i jasnija pravila o tome u koju zemlju mogu da uđu i pod kojim pravilima.

Digitalni sertifikat koji priznaje EU podrazumeva potvrdu o vakcinaciji vakcinom odobrenom na evropskom nivou ako je prošlo najmanje 14 dana i ne više od 270 dana od poslednje doze ili ako je osoba primila buster dozu, negativan rezultat PCR testa dobijen ne više od 72 sata pre putovanja ili negativan brzi antigenski test dobijen ne više od 24 sata pre putovanja, ali i potvrdu o preležanom kovidu koja pokazuje da nije prošlo više od 180 dana od datuma prvog pozitivnog testa.

“Države članice bi takođe mogle da prihvate sertifikate o vakcinaciji za vakcine koje su odobrile nacionalne vlasti ili SZO”, navodi se u preporukama Saveta.

Ova novina mogla bi da predstavlja olakšavajuću okolnost za građane Srbije koji su primili neku od vakcina koje još uvek nisu odobrene u EU, ukoliko države članice tako odluče.

Evropska agencija za lekove (EMA) zasad priznaje vakcine Fajzer, Novavaks, Džonson i Džonson, Moderna i AstraZeneka, dok su pod razmatranjem Sputnjik, Verosel, Sinovak i Valneva.

Vakcinacija u Domu zdravlja u Užicu
Foto: ZooMUE

Međutim, pojedine zemlje EU i ranije su odlučile da donesu sopstvena pravila o ulasku u zemlju, pa su pojedine vakcine koje EU još uvek nije priznala legitiman način ulaska u Francusku, Holandiju, Mađarsku, Austriju i Sloveniju.

U Francusku je moguće ući i sa dve doze Sinofarm vakcije, ukoliko ste za buster odabrali Fajzer.

Kada je reč o Holandiji, tamošnje vlasti odlučile su da priznaju vakcinaciju Sinofarm vakcinom, kao i Austrija i Slovenija. Pored toga, Slovenija i Mađarska dozvoljavaju ulazak strancima koji su primili Sputnik vakcinu, koja se nalazi na listi razmatranja EU.

Od osoba koje nemaju digitalni EU kovid sertifikat moglo bi da se zahteva da se podvrgnu testu pre ili najkasnije 24 sata nakon dolaska. Od ovog pravila izuzeta su deca mlađa od 12 godina, kao i putnici sa esencijalnim razlogom putovanja.

nova.rs

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.