Nova ložišta za 76 pribojskih domaćinstava

PRIBOJ – Opština Priboj je uspešno realizovala projekat zamene neadekvatnih individualnih ložišta energetski efikasnijim. Nove kotlove i šporete dobilo je ukupno 76 pribojskih domaćinstava. Projekat, koji bi trebalo da doprinese unapređenju energetske efikasnosti i očuvanju životne okoline, sproveden je za dve kategorije stanovništva.

Foto: PP Media

-Za nabavku energetski efikasnijih ložišta kroz subvencije od 60 odsto ili maksimalnih 70.000 dinara, konkurisalo je ukupno 77 domaćinstava, uslove javnog poziva ispunilo je njih 68, dok je projekat realizovalo 61 domaćinstvo. Za 15 korisnika Centra za socijalni rad nabavljeno je 15 šporeta na čvrsto gorivo i tu je subvencija bila stopostotna. Opština je nabavila 12 šporeta, dva su poklon kompanije „Alfa-plam“, dok je jedan dar firme Smart Investment Кft– pojašnjava Marko Janjušević, energetski menadžer opštine Priboj.

U lokalnoj samoupravi ističu da je projekat ukupno vredan 12 miliona dinara.

-Zamenu kotlova grašani su finansirali sa ukupno 6,8 miliona dinara. Učešće Ministarstva zaštite životne sredine je tri miliona , a opštine Priboj dva miliona dinara. Vrednost poklona darivanih od strane kompanija je oko 200.000 dinara – kažu u pribojskoj Opštinskoj upravi i dodaju da je čitav program realizovan kroz podršku RES Fondacije.

Pribojska domaćinstva su se, inače, u najvećem broju slučajeva opredelili da peći nabave iz proizvodnog programa „Alfa-plama“ iz Vranja, a od ove kompanije je i opština Priboj kupila šporete za socijalno ugrožena domaćinstva.

-Za zamenom neadvekatnih individualnih ložišta energestki efikasnijima nastavićemo i naredne godine – najavljuju u pribojskoj opštini.

PP Media

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.