Noć muzeja u Užicu

UŽICE – Tokom manifestacije Noć muzeja, 7. juna, Užičani će moći da pogledaju nekoliko zanimljivih izložbi u Narodnom muzeju, Jokanovića kući, na gradskoj plaži, Istorijskom arhivu i u Gradskoj galeriji.

 

„Čuvajmo zastave“, autorke Mire Ćuković, konzervatorke-restauratorke iz Narodnog muzeja Užice, naziv je izložbe koja će biti otvorena u 18 časova. Biće izložene konzervisane i restaurisane sokolske zastave i predstavljen tretman koje su prošle da bi danas bile sačuvane, a nastanak i razvoj Sokolskog društva, koje je u gradu osnovano 1911. godine, biće dočarano dokumentima i fotografijama.
 
U okviru pratećeg programa, od 19:30 do 20 časova, članovi Gimnastičkog kluba Sevojno i karate kluba Uniline predstaviće se kratkim vežbama. Od 20 časova sledi predstavljanje knjige „Užički okrug 1943. godine“ Bogića Krasića, istoričara i muzejskog savetnika, o kojoj će govoriti Miodrag Gluščević, istoričar iz Užica.
 
Sat kasnije, u galeriji Jokanovića kuće, koja je sastavni deo užičkog Muzeja, najavljeno je otvaranje izložbe „Retrospektiva – 40 godina umetničkog rada“ Rada Markovića i predstavljanje monografije, a postavku će otvoriti Katarina Dogandžić Mićunović, istoričarka umetnosti. Pored toga, posetioci će biti u prilici da pogledaju i stalne postavke užičkog Muzeja – Užice, nastanak i razvoj, Lapidarijum antičkih spomenika, Hidrocentrala pod gradom, Legat slikara Mihaila Milovanovića, Partizanska fabrika oružja i municije 1941, kao i izložbu crteža Danijele Rupić pod nazivom „Moj prostor“.
 
Istorijski arhiv posetiocima ponudiće, od 18 do 24 časa, veoma zanimljivu i provokativnu izložbu pod nazivom „Ad acta“, autora Željka Markovića, višeg arhiviste, koja je plod njegovog desetogodišnjeg rada i istraživanja, a koja dočarava tužnu tranzicijsku sudbinu 69 društvenih i nekada uspešnih preduzeća iz zlatiborskog okruga.
 
U Gradskoj galeriji, u 19 časova, biće otvorena izložba „Balcans report“, koja predstavlja dvadesetak slika Predraga Vukičevića, akademskog slikara iz Beograda. Postavka se može pogledati do 25. jula.
N.Kovačević / ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.