Noć muzeja u Užicu

UŽICE – Noć muzeja biće obeležena u Narodnom muzeju Užice, Jokanovića kući, galeriji „Reflektor“, Umetničkoj i Tehničkoj školi „Radoje Ljubičić“. Na svim lokacijama koje će biti otvorene za posetioce do 24 časa, ulaz je besplatan.

Noć  muzeja, 18, maj, ujedno je i deo Evropske noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. Ovim povodom u Narodnom muzeju Užice koji već sedam dana učestvuje u manifestaciji „Muzeji za deset“ biće otvorena izložba „Užice, XX vek, jedan od mogućih pogleda“, a nastavnici i učenici Muzičke škole „Vojislav – Lale Stefanović“ pripremili su za ovu priliku program.

U Umetničkoj školi biće održane radionice. Učenici sa odseka za grafiku prirediće otvoreni grafički atelje, sa odseka za dizajn tekstila prikazaće modnu reviju. Posetioci će u radionicama za keramiku moći da vide  postupak izrade keramike na tradicionalni zlakuški način uz upotrebu ručnog točka, u drvorezbačkom ateljeu da vide i probaju izradu jednostavnog ornamenta. Radiće se i oslikavanje ikona, štafelajnih slika, a biće održana i radionica gif animacije kao radionica grafičkog dizajna. Posetioci će moći da vide i stalnu postavku učeničkih radova u holovima i prostorijama škole, a predviđeno je i da sami mogu aktivno da učestvuju u radu svih ateljea i radionica koje će voditi profesori Umetničke škole.

U kasarni u Krčagovu, u galeriji „Reflektor“ Udruženje virtuelnih umetnika pripremilo je izložbu „Zona bezbednosti“ koju čine radovi – objekti, radovi na papiru, crteži na staklu, instalacije, nastali u ciklusima „Lomljivo“ i „Staklena bašta“ Ane Piljić Mitrović i Jelene Ilić i „LJudsko stanje“ Dragane Dragutinović.

Za Noć muzeja program su pripremili i učenici Tehničke škole „Radoje LJubičić“ u okviru kojeg je predviđeno predstavljanje knjige „Sveti Car“ o stradanju porodice Romanov, a priređivač je Ranko Gojković. Biće izvedena predstava „Sumnjivo lice“, zatim uručene nagrade „Zoran Teodosić“.

Infoera, ZooM

You may also like...