NLB Komercijalna banka donira Užicu tečno drvo

UŽICE-U okviru šireg regionalnog programa podrške razvoju zelene agende, NLB Komercijalna banka doniraće gradu Užicu Liqid3-tečno drvo, potpuno novo rešenje za prečišćavanje vazduha razvijeno od strane tima domaćih naučnika uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj. Tim povodom u kabinetu gradonačelnice Užica Jelene Raković Radivojević upriličen je sastanak sa Ivanom Spasojevićem ,naučnim savetnikom sa Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu, koji je pojasnio sve detalje u vezi sa funkcionisanjem tečnog drveta.

Tečno drvo
Foto.grad Užice

Grad Užice je za ovakvu vrstu donacije odabran na osnovu svog angažovanja u težnji za očuvanjem zdravlja stanovništva, kroz aktivnosti koje se sprovode u cilju postizanja što boljeg kvaliteta vazduha i jedna je od dve lokalne samouprave koje će dobiti ovu vrstu donacije.

Prema rečima Ivana Spasojevića ova inovacija namenjena je uklanjanju ugljen dioksida i čestičnih zagađenja u gusto naseljenim urbanim centrima u kojima nema uslova za tradicionalne načine ozelenjavanja.

Osim što prečišćava vazduh u kapacitetu odraslog drveta, tečno drvo ima funkcije urbanog mobilijara- solarnog punjača za mobilne telefone, klupe i noćnog svetla. Vrednost donacije je 2,5 miliona dinara, a uz trajnu podršku Instituta, grad dobija i šest meseci održavanja, kao i obuku radnika zadužene službe za dalje samostalno održavanje.

Kako se moglo čuti tokom sastanka, u saradnji sa stručnim službama grada, a na osnovu uslova koje treba da ispuni jedinica lokalne samouprave predložene su tri potencijalne lokacije za postavljanje tečnog drveta i u narednim danima biće odabrana jedna lokacija, nakon čega će uslediti i procedura postavljanja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.