Niska cena maline neće proći

IVANJICA – U organizaciji asocijacija poljoprivrednih proizvođača Mačvanskog i Kolubarskog okruga, u Prnjavoru je  održan sastanak, kome su pored oko 1.500 malinara prisustvovali pomoćnik i savetnik ministra poljoprivrede i predstavnici Asocijacije malinara Srbije, koje je predvodio Dobrivoje Radović iz Ivanjice.

Jedina tema skupa bio je otkup maline ovogodišnjeg roda koji je počeo u Mačvi i na jugu Srbije. Akontna cena kreće se oko 120 – 130 dinara za kilogram što je razbesnelo proizvođače, pogotovo kada se u obzir uzme prepolovljen rod u odnosu na prošlu godinu koji takođe nije bio na zavidnom nivou. Posebno ih brine činjenica da je za dosadašnji otkup u Mačvi, od gotovo 30 odsto roda, obračun završen i malina isplaćena na 130 dinara.

Tokom iscrpne diskusije, doneti su zaključci kroz koje se pruža maksimalna podrška ministru Nedimoviću da nastavi razgovore sa svim relevantnim učesnicima u rešavanju problema proizvodnje i plasmana ovog veoma važnog poljoprivrednog proizvoda.

  • Takođe smo zatražili da se u dijalog sa Asocijacijom i Ministarstvom poljoprivrede uključe i ministarstva trgovine, finansija i privrede, carina i četiri najveća izvoznika maline, kako bismo pokušali rešiti ovaj veliki problem, kaže za Info LIGU Dobrivoje Radović.

Prema njegovim rečima, pre par dana protestni skupovi su održani u Leskovcu i Bojniku, dok će ih je večeras bilo i u pojedinim gradovima Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Malinari su nadležnima dali rok da se problem ponižavajuće niske otkupne cene reši do utorka 13. juna. Ako do kompromisa ne dođe, Asocijacija malinara Srbije koja okuplja preko 50 udruženja iz svih delova zemlje, doneće konkretnije odluke koje se tiču blokada svih otkupnih mesta i prilaza hladnjačama.

  • Zaprepašćujuće niska otkupna cena maline ove godine, najniža je u proteklih 30 godina. Ovakvo potcenjivanje i poniženje proizvođača jednostavno ne može proći. Zvanične informacije kojima raspolažemo a koje stižu od Svetske asocijacije proizvođača govore da je ovogodišnji rod podbacio u većini svetskih malinogorja. Na američkom kontinentu je to 20, a u Poljskoj i Srbiji oko 50 odsto. Na gotovo duplo manju ponudu ove godine cene u otkupu su niže 50 odsto i to je jednostavno neodrživo. Ako ne dođe do korkcije, idemo u proteste –, kaže Radović.

U Arilju je  kako saznajemo, bio zakazan sastanak Poljoprivrednog odbora ove opštine, na kome se trebalo raspravljati o ceni i otkupu maline u novonastaloj situaciji, ali se na njemu niko osim predsednika nije pojavio.

 

You may also like...