Nesavesni potrošači vode će biti sankcionisani (VIDEO)

UŽICE – Gradsko veće u Užicu je usvojilo odluku o zabrani nenamenskog trošenja vode u seoskim sredinama. Najveći problem je na području sela Kačer i Drežnik gde je primećeno prekomerno trošenja vode. Direktor JKP Vodovod, Duško LJujić, je najavaio da od danas počinje kontrola potrošnja vode na većim zasadima, a potrošači za koje se bude utvrdilo da su nenamenski trošili vodu će biti sankcionisani.

Zabrana se odnosi na korišćenje vode za zalivanje zasada, punjenje bazena i pranje dvorišta. Prema rečima direktora Vodovoda, vode ima dovoljno, ali problem je što potrošnja prevalizaliazi kapacitete pumpanja vode.

„Mi ćemo, koliko danas, sa komunalnom policijom krenuti u obilaske svih većih zasada gde imaju sitemi kap po kap gde ćemo iskontrolisati veći deo potrošača. Uzimaćemo vodu na analizu i na osnovu prisustva hlora saznati da li je voda nenamenski korišćena čime će se steći uslovi za sankcionisanje potrošača. Mi smo tražili od Gradskog veća da pojedine pravce možemo isključiti iz sistema vodosnabdevanja za slučaj ozbiljijeg ugrožavanja sistema. Mi vode imamo dovoljno, ali je potrošnja ogromna i ne možemo da je dopremimo na ta područja“, rekao je Ljujić.

Poslednjih nekoliko dana u medijima suse pojaviel informacije da voda u selu Stapari nije ispravna za piće, ali Ljujić naglašava da taj vododvod nije u nadležnosti JKP Vodovod.

„Taj problem se javlja u svim ostalim seoskim vodovodima koji nemaju sistemsku dezinfekciju vode i organizovanu preradu vode. To je problem koji se javlja sporadično u toku godine nekih 15,20 dana neki put u Stparima, na Jelovoj Gori ili Kadinjači. Postojala je odluka Gradskog veća iz 2013. godine kojom je vodovod Stapari, koji je bio u nadležnosti Vojske, prenet Mesnoj zajednici Stapari na upravljanje. U toj odluci je imao jedan član koji nije bio tehnički ispravan, a odnosio se na to da taj sistem isporučuje vodu za piće iako to nije mogao da sprovede. Taj član je sad promenjen i u toj odluci je navedeno da se voda isporučuje za higijensko-sanitarne potrebe. Taj sistem ne može tokom cele godine da isporučuje vodu za piće“, rekao je Ljujić i dodao da je u planu stvaranje tehničkih mogućnosti i zakonskih pretpostavki da pojedini seoski vodovodi budu u nadležnosti JKP Vodovoda.

Iz ovog Javno-kompunalnog preduzeća su preporučili da se u staparski vodovd ugrade hlorinatori koji će značajno poboljšati kvalitet vode. Trenutno se radi na nabavci ove opreme i očekuje se da će biti ugrađeni u najskorije vreme.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.