Nemaci traže kooperante za proizvodnju kornišona (VIDEO)

 

UŽICE-Nemačka kompanija Carl Kuehne zainteresovana je da na području grada Užica organizuje proizvodnju kornišona ,za čiji će kompletan rod biti obezbeđen plasman.

Na današnjoj prezentaciji koju je organizovala Poljoprivredna savetodavna i stručna služba  poljoprivrednim proizvođačima predstavljen je potencijalni plan proizvodnje.

„Nemci su za početak zainteresovani za proizvodnju kornišona na površini od 2 hektara,što znači da bi imali 20 kooperanata sa prinosima sa površine od 10 ari.To su planovi za početak,a sigurno bi došlo i do proširenja saradnje,što bi ,pored malinarstva,donelo značajne prihode poljoprivrednim gazdinstvima“,rekao je direktor PSSS Ljubodrag Pantelić.

Carl Kuhne  je više od 300 godina jedna od vodećih u Nemačkoj u proizvodnji i preradi povrtarskih kultura.

„Zainteresovani smo za dužu saradnju sa poljoprivrednicima sa područja grada Užica i spremni smo da im pružimo svu potrebnu stručnu pomoć i proizvodnji kornišona.Imamo pozitivno iskustvo sa našom fabrikom u Bosni i Hercegovini i nadamo se da ćemo i u Užicu imati dugu i uspešnu saradnju“,izjavio je generalni menadžer ove nemačke kompanije za Srbiju  Sebastijan Kajnel .

Zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić rekao je da je lokalna samouprava spremna da pruži podršku poljoprivrednim proizvođačima u ovom poslu.

„Određene investicije koje budu predmet samog ulaganja mogu biti subvencionisane od strane grada,a spremni smo da obezbedimo i dodatne mere podrške kako bi razvili ovaj koncept proizvodnje“,naglasio je Nešić.

Carl Kuhne se bavi kooperacijom i proizvodnjom industrijskih krastavaca kornišona,koji se plasiraju na strana tržišta.

You may also like...