Nema pacijenata sa teškom kliničkom slikom groznice Zapadnog Nila

ZLATIBORSKI OKRUG – Na teritoriji Zlatiborskog okruga nema registrovanih pacijenata sa teškom kliničkom slikom u vidu meningitisa i encefalitisa kod kojih je potvrđena groznica Zapadnog Nila, saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Užice. Kod dva pacijenta koji su dali podatak o ubodima komaraca i imali simptome slične gripu u vidu povišene temperature, malaksalosti i osipa po koži, dokazano je prisustvo VZN specifičnih antitela u krvi, navodi se u saopštenju.

U Srbiji je do 14. avgusta registrovano 126 slučaja oboljevanja i 11 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Groznica Zapadnog Nila je virusno, sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Iz dosadašljeg iskustva najveći broj obolelih se registruje u avgustu mesecu. Većina inficiranih osoba nema nikakve simptome, a manje od 1 odsto inficiranih ima tešku kliničku sliku u vidu meningitisa i encefalitisa. Smrtnost je veća kod starijih osoba, naročito starijih od 75 godina.

 

 

You may also like...