Nema opasnosti od zelenih algi

UŽICE – Užički “Vodovod” saopštio je da povećana koncentracija zelenih algi na pojedinim delovima akumulacije Vrutci ne ometa proces proizvodnje vode za piće u Fabrici vode na Cerovića brdu, ali ukazuje na proces  poznatiji kao cvetanje ovih algi i tada mogu promeniti boju vode u zelenu.

Biološka laboratorija JKP “ Vodovod” izvršila je uzorkovanje vode na lokalitetu Ročnjak – jezero Vrutci 27.09.2021. zbog pojave zelenkastih prevlaka na površini vode, kaže se u saopštenju i dodaje da se na osnovu bioloških analiza može zaključiti da obojenost vode potiče od povećane brojnosti algi iz razdela Dinophyta (Dinoflagellata), rod Peridinium, zatim Cyanobacteria, zelenih algi (Chlorophyta) i žuto–zelenih algi (Xanthophyta). Udeo ostalih vrsta algi je uobičajen za ovo doba godine (silikatne alge – Bacillariophyta, Euglenophyta).

Zelene alge
Foto: Infoera

„Razviće Dinophyta (Dinoflagellata) – rod Peridinium dovodi se u vezu sa spoljašnjim faktorima, pre svega klimatskim (veoma visoke temperature vazduha tokom celog leta, nizak vodostaj, slab ili nikakav dotok vode iz pritoka u jezero). Povećana koncentracija ovih algi ne ometa proces proizvodnje i prerade vode na PPV “Petar Antonijević”, ali ukazuje na proces eutrofikacije jezera“, kaže se na kraju saopštenja povodom ispitivanja koje je izvršila Biološka laboratorija JKP “Vodovod” Užice.

Izvor: Infoera

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.