Negovanje ćiriličnog pisma i sportskog duha (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Druga po redu Ćirilična biciklijada održana je u Bajinoj Bašti. Opština koja sebe želi da promoviše kao prestonicu ćirilične baštine u Srbiji ovom manifestacijom pokušava da kroz negovanje sportskog duha upozna najmlađe sa nacionalnim pismom.

Osnovna ciljna grupa biciklijade su najmlađi, koji su upravo i činili većinu učesnika ovogodišnje manifestacije. Posebno zadovoljstvo organizatora predstavlja činjenica da je prevashodno dece, ali istarijih učesnika, bilo znatno više nego na premijernom izdanju.

„Ovakav koncept je nešto veoma kreativno. Prošli put se išlo do Perućca, a sada je drugo odredište… Veoma je lepo obilaziti neka mesta u okolini Bajine Bašte“, kaže jedna od učesnica.

Ćirilična biciklijada
Foto: ZooMUE

Koncept biciklijade obuhvata obilazak glavnih tačaka na ćiriličnoj mapi Bajine Bašte. Početna stanica bio je Park ćirilice u centru bajine Bašte, a završno odredište manastir Rača.

„Ove godine imamo okrepu na mestu budućeg Doma ćirilice, a jedno izletište je kod skita Svetog Đorđa. Obilazi se i riznica manastira Rača, a jedna od glavnih tema je Račanska prepisivačka škola“, kaže Siniša Spasojević, rukovodilac tima Ćirilične baštine.

Manifestacija je namenski organizovana neposredno po početku nove škoslke godine, a organizatori ističu da su krzo nju želeli da objedine nekoliko aspekata edukacije, od pismenosti i zdravog života do bezbednosti u saobraćaju.

„Imamo veliku pomoć agencije za bezbednost saobraćaja, tako da učesnicima delimo zaštitne prsluke i zvona za bicikle i generalno se trudimo da ih upoznamo sa značajem bezbednosti u saobraćaju“, dodaje Spasojević.

Ovogodišnja maršruta kojom su biciklisti išli iznosila je ukupno 13 kilometara, tj. po 6,5 kilometara u oba smera.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.