Nedovoljno ginekologa za Užičanke (VIDEO)

UŽICE – U Domu zdravlja Užice rade četiri ginekologa što je nedovoljno za više od 20 hiljada Užičanki koje bi trebalo da pregledaju. Pojedini doktori, kod kojih se čeka na pregled i do dva meseca, imaju dvaput više pregleda pacijenata od republičkog proseka.

Po normativu na ginekologiji užičkog Doma zdravlja je pet ginekologa, od kojih je jedan na specijalizaciji. Nekoliko godina su radile samo tri doktorke, pregledajući sve zakazane pacijente i privilegovane grupe među kojima su trudnice, onkološki pacijenti i hitni slučajevi.

„Mi dnevno imamo od 20 do 40 odsto više pregleda od normativa. Nas tri koleginice smo među prvih dvadeset ginekologa u Srbiji po broju izabranih pacijenata što je veliko opterećenje. Oni se i vežu za nas i teško ih je privoleti da pređu kod novih lekara“, kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Užice Ana Mijatović Ristović.

Opterećenost ginekologa, koji imaju pregleda duplo više nego što je republički prosek, je i zato što se u ovoj Službi u danima kada se zakazuju pregledi vrši i skrining na karcinom grlića materice, dok se skrining na dojku obavlja subotom. U ovoj Službi će biti otvorena Citolaboratorija za Moravički i Zlatiborski okrug, pa će deo radnog vremena biti i na nju preusmeren, što zahteva i bolju organizaciju.

„Cilj će nam biti samo da pojačamo obim preventivnih pregleda žena koje duži vremenski period nisu bile na pregledu. Ja se nadam da će, kada nam dođe za tri, četiri godine i koleginica sa specijalizacije, da će biti rasterećenje i veća pristupačnost ginekologa opštoj populaciji“, navodi Mijatović Ristović.

Bez obzira što su opterećeni, užički ginekolozi apeluju na sve žene koje nisu bile na testiranjima tri godine da se jave na preventivne preglede, ali ukažu i poverenje mladim lekarima kod kojih se brže dolazi na red.

You may also like...