Nedelja otvorenih vrata povodom HPV vakcinacije (VIDEO)

UŽICE – Kako bi se povećao obim vakcinacije protiv HPV virusa kod mladih u užičkom Domu zdravlja ova sedmica je Nedelja otvorenih vrata. Poseban akcenat stavljen je na mlade rođene 2005. godine, jer su oni najstarije godište koje ove godine može vakcinu Gardasil 9 primiti besplatno.

Vakcinacija protiv Humanog papiloma virusa namenjena je deci uzrasta od 9 do 19 godina. Zdravstveni radnici smatraju da je rizik od ove vrtse infekcije, koja je polno prenosiva, u novije doba povećan iz razloga što mladi sve ranije stupaju u seksualne odnose.

„Vakcinacijom mladi svakako izbegavaju rizik. Naravno, ukoliko je ona potpuno bezbedna i ispravna po zdravlje“, smatra jedan od ispitanih građana.

Prema istraživanjima vakcinacijom se u 88 odsto slučajeva sprečava karcinom grlića materice, što je jedno od malignih oboljenja koja može izazvati infekcija HPV-om. Imunizaciju je moguće ostvariti tokom dva životna perioda.

„Ako se vakcina prima od 9. do 15. godine dobijaju se dve doze, tj. druga je posle šest meseci od prve doze. Posle 15. godine primaju se tri doze, tj. druga je dva meseca posle prve, a treća šest meseci posle prve doze“, kaže pedijatar Sanja Knežević Ilić.

U Zavodu za javno zdravlje Užice ističu da je od prošle godine, kada se krenulo sa vakcinacijom, odziv dece na niskom nivou.

„Do sada je u okrugu vakcinisano oko tri procenta mladih tog uzrasta, a u Užicu je vakcinisano oko šest odsto. Najiskrenije, nismo zadovoljni odzivom dece“, smatra epidemiolog Marija Baralić.

HPV vakcinacija u Srbiji je preporučena. U 111 zemalja sveta ona je obavezna, a rezultati pokazuju smanjenje procenta nekih malignih oboljenja povezanih sa HPV infekcijama.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.