Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću (VIDEO)

UŽICE – U Narodnoj biblioteci u okviru pratećeg programa 26.Jugoslovenskog pozorišnog festivala otvorena je izložba “ Ne znam ništa o Miši Stanisavljeviću“ autora Ružice Marjanović ,Milene Stričić , Gordane Danilović,Snežane Cvetković i Ljiljane Smiljanić.

Miodrag Miša Stanisavljević je na prvom Jugoslovenskom pozorišnom festivalu dobio Ardalion za tekst. Sada kada pogledate pres kliping, tamo više niko ne pominje Mišu, kaže Ružica Marjanović, jedna od autorki izložbe.

„Motivacija za ovu izložbu bilo je to što se radi o izuzetno važnom autoru za našu kulturu koji je nepravedno zapostavljen.Miša je čovek koji verovatno najbolje baratao ovim jezikom i od koga se u estetskom i etičkom smislu mora učiti.On je umro 2005.godine i interesantno je da nema nijednog sačuvanog njegovog rukopisa .Bilo je zato teško pripremiti ovu izložbu ali smo uspeli zahvaljujući njegovim prijateljima“ ,kaže Ružica Marjanović.

To što su dela Miodraga Miše Stanisavljevića uvrštena u školsku lektiru, samo je početak osvešćivanja njegovog značaja u svetovima različitih umetnosti,naglašava Marjanovićeva.

Miodrag Stanisavljević rođen je u Srednjoj Dobrinji kod Požege, 20. februara 1941. godine, a preminuo u Beogradu, 16. avgusta 2005. U njegovoj biografiji navodi se da je bio pisac, pesnik, dramaturg, kritičar, satiričar. Prve pesme objavio je kao gimnazijalac, u užičkim „Vestima“ 1958. godine.Diplomirao je na grupi za jugo-svetsku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu, magistrirao radom “Epika i drama” na FDU. Između ostalog,
bio je urednik “Vidika”, član redakcija filmskih časopisa “F” i “Filmograf”. Kao dramatrug i urednik radio je u Dramskoj redakciji Televiziji Beograd od sredine sedamdesetih do čistke januara 1993. Pisao je pesme i drame za decu, prevodio je Pasternaka i Brodskog. Kao dugogodišnji kolumnista “Republike” napisao je seriju briljantnih kritičkih i analitičkih tekstova. Za novinarsku etiku i hrabrost dobio je nagradu “Dušan Bogavac”, 2000. godine. Sabrana dela Miodraga Stanisavljevića u izdanju “Republike” izašla su godinu dana posle njegove smrti, a mnogo šta što je iza sebe ostavio još uvek nije pronašlo put do javnosti.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.