„Ne budi crven kao rak“ (VIDEO)

ZLATIBOR – Na Zlatiboru je proteklog vikenda počela druga sezona velike edukativne kampanje pod nazivom „Ne budi crven kao rak“. Reč je o kampanji Udruženja dermatologa Srbije i Udruženja „Naša ASKA“ koja ima za cilj podizanje svesti o zaštiti od štetnog sunčevog zračenja.

Ovogodišnja kampanja počela je fudbalskim turnirom, 22. Ligom budućih šampiona na kom se oko 1000 osnovaca iz cele Srbije takmičilo u okviru finala nacionalne manifestacije „Treniraj, budi zdrav“. Mališani, koji dosta vremena provode na terenu, dobili su uputstva o zaštiti od sunčevog zračenja.

„Kao društveno odgovorna Liga, rešili smo ove godine da podržimo kampanju „Ne budi crven kao rak“, jer zaista, sport i edukacija idu jedno s drugim i potpuno ih je nepotrebno razdvajati“, kaže organizator Lige budućih šampiona Igor Marković.U okviru kampanje „Ne budi crven kao rak“, dermatolozi i pedijatri širom Srbije apeluju da se vodi računa o preteranoj izloženosti suncu, a naročito skreću pažnju na štetnost infracrvenih zraka koji čine i do 56 odsto ukupne sunčeve energije i koji kumulativno stvaraju ozbiljna oštećenja organizmu.

„Nama nisu bitna oštećenja od UV zračenja koja dovode do opekotina i crvenila kože, mnogo veće probleme stvaraju infracrveni zraci koji prodiru dublje kroz kožu i dovode do prevremenog starenja, uzrok su karcinoma u kasnijem uzrastu, dovode do oštećenja vida i imunološkog sistema alergijskih promena“, objašnjava pedijatar Vesna Krstić Nenadić.Preporuka je rana zaštita kod dece koja smanjuje rizik od pojave karcinoma u kasnijem uzrastu.

„Trebalo bi izbegavati preterano izlaganje suncu između 10 i 17 ;asova, odojčad do šest meseci ne bi trebalo da se izlažu sunčevim zracima, neophodna je prikladna odeća, pamučna i svetlijih boja, sa dugim rukavima i nogavicama, uzimati dovoljno tečnosti i koristiti zaštitne kreme prilagođene dečijem uzrastu“, navodi pedijatar.

Kampanju „Ne budi crven kao rak“ podržao je i kamp Dejana Stankovića, a promoter kampanje, kapiten Crvene Zvezde Nenad Milijaš uputio je poruku malim fudbalerima:

„Zaštitite se, to će vam značiti za budućnost. Sunce jeste lepo, ali bi se trebalo sačuvati od prekomernog“.

 

 

 

You may also like...