Naučno stručni skup u Sirogojnu

SIROGOJNO – U Muzeju na otvorenom ,,Staro selo“ u Sirogojnu u danas je održan naučno-stručni skup ETNO-SELA i seoske ambijentalne celine u Republici Srbiji i Republici Srpskoj. Organizatori skupa su: Srpska akademija nauka i umetnosti i Akademijski odbor za selo i Muzej na otvorenom „Staro selo“ u Sirogojnu.

Predmet naučno-stručnog skupa bila su etno sela i muzeji na otvorenom, dakle, oni objekti i „naselja“ koji u sebi sadrže stambenu dimenziju i sve propratne objekte koji idu uz njih a nalaze se na teritoriji Republike Srbije i Republike Srpske, kao i predstavljanje ostalih prirodnih bogatstava naše zemlje.
„Mi nemamo more, ali zato imamo prelepe planine, jezera, dosta etno zaostavštine koju treba prezentovati i očuvati. Praktično, svako naše selo raspolaže sa određenim vrednostima koje se mogu svrstati u etno predmete i etno ambijente. To bi trebalo aktivirati“, rekao je Prof. Dr Dragan Škorić predsednik Akademijskog odbora za selo.

Foto: Zlatiborpress

Jedan od ciljeva skupa je da se dobije presek stanja na terenu, da se identifikuju svi oblici naselja, pripadnost vlasništvu, turističke, muzeološke, obrazovne i druge funkcije. Krajnji ciljevi su iznalaženje rešenja kako bi se ovakve celine stavile u funkiciju privrednog i društvenog razvoja u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

„Moja je želja da posle ovog skupa animiramo srpsku javnost da svaka opština u Srbiji, svake godine makar jednoga svoga stanovnika obuči i osposobi, i finansijski pomogne da se počne baviti etno selima i etno turizmom. Iz tog razloga mislim da bi Srbija naucni skup 5postala prepoznatljiva na turističkoj karti evrope“, dodaje Škorić.

Foto: Zlatiborpress

Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojno, kako navodi v. d. direktora Svetlana Ćaldović – Šijaković, ranijih godina godišnje je posećivalo na stotine hiljada posetilaca. To je jedinstven muzej pod otvorenim nebom koji prezentuje tradicionalno materijalno i duhovno nasleđe i nadaleko je poznato i po svojim vrednim pletiljama koje vunu pretaču u kvalitetne, lepe ručno rađene džempere koji se prodaju po celoj Evropi.

„Mislim da je ovo pravo mesto ipravi momenat da se jedan ovakav skup održi upravo ovde u ovom muzeju koji je lider, prvi osnovan i prvi zasnovan na teritoriji, ne samo Srbije već i eks Jugoslavije“, ističe v.d. direktora Muzeja „Staro selo“ Sirogojno.

Izvor: Zlatiborpress

You may also like...