Nastavljeni arheološki radovi na užičkom Starom gradu

UŽICE-Za nastavak radova na konzervaciji i rekonstrukciji užičke tvrđave grad Užice je ove godine izdvojio 5 miliona dinara.Prva faza radova na konzervaciji i rekonstrukciji  završena je prošle godine i njih je finansiralo Ministarstvo kulture sa oko 6 miliona dinara ,dok je ove godine izostala podrška Ministarstva.

Marija Aleksić Čevrjaković arheolog kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture je ovim povodom navela da Zavod, u okviru ove faze radova na projektu revitalizacije užičkog grada sa podgrađem, izvodi i zaštitna arheološka istraživanja na području ulazne kapije i mosta, budući da je taj prostor jedini ostao nedefinisan prilikom radova koje je Zavod izvodio 70-ih i 80-ih godina, a u cilju kompletnije prezentacije samog užičkog grada i ulaza u njega.

„Radovi traju više od nedelju dana i nadamo se da će do kraja sedmice biti gotovi, budući da je prostor ograničen sa jedne strane liticom sa druge strane stenom. Ovaj prostor nije istraživan tako da smo najverovatnije pronašli ostatke vezane za most koji je vodio u užički grad kao i ostatke ulaznog zida u kome se nalazila kapija“, rekla je Aleksićeva.

Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić je prilikom obilaska radova rekao da se „tendencija radova i obogaćivanje sadržaja, na najznačajnijem užičkom simbolu, našoj srednjovekovnoj tvrđavi, ovih dana intezivno nastavlja u više pravaca.“

„Trenutno su u toku radovi na daljim arheološkim ispitivanjima koji su nastavljeni nakon više od tri decenije, mnoge nove dimenzije se otkrivaju i omogućavaju nam da kompletnije stvorimo sliku o izgledu i načinu funkcionisanja našeg grada u prošlosti“, istakao je Nešić i dodao da je važno istaći da će se nastaviti i narednih godina sa radovima na daljoj konzervaciji Starog grada kao jednog višegodišnjeg sveobuhvatnog dugoročnog strateškog projekta.

„Grad Užice je završio javnu nabavku i krenuo sa izvođačima u radove na postavljanju dva jarbola na kojima će se vijoriti zastave Republike Srbije i Grada Užica, što je još jedna potvrda naše opredeljenosti da pokušamo da vratimo kult zastave i poštovanja prema institucijama“, rekao je Nešić.

Nešić je naveo i da narednih dana kreću radovi na postavljanju zip lajn sistema, čija početna stanica će biti na platou ispred ulazne kapije Starog grada, a da se očekuje da će sistem biti postavljen u narednih mesec dana.

You may also like...