Nastavak konkursa za mere energetske efikasnosti (VIDEO)

UŽICE – Od ponedeljka 11. maja u Užicu će biti nastavljen konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti za šta je Grad iz budžeta izdvojio 40 miliona dinara, najavio je danas Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica

Stanisavljević je istakao da je novac namenjen za nabavku kotlova na gas i pelet, zamenu stolarije i izradu termoizolacije na individualnim stambenim objektima.

„Konkurs je bio stopiran zbog vanrednog stanja, a od ponedeljka će sugrađani ponovo moći da se prijavljuju za neku od mera. Rok za završetak radova prvobitno je bio do 15. oktobra, ali je produžen do aprila sledeće godine kako bi što više građana iskoristilo mere sufinansiranja i popravilo energetsku efikasnost svojih stambenih objekata“, rekao je Stanisavljević i dodao da ove mere dugoročno treba da daju rezultate koji će smanjiti aerozagađenje u gradu.

Nabavka kotlova na gas biće sufinansirana u iznosu od 70 000 dinara, za izolaciju objekata 120 000, za nabavku kotlova na pelet biće odobreno 85 000 i za zamenu stolarije 80 000 po domaćinstvu.

Prijave se predaju do 22. maja. Iz Odeljenja za zaštitu životne sredine apeluju na sugrađane da ne dolaze u prostorije Odeljenja i da sve informacije mogu dobiti na brojeve telefona 592 421 i 592 422.

„Prijave se predaju poštom ili u pisarnici gradske kuće. Apelujem na najstarije sugrađane da prijave ne moraju da predaju lično, već to može uraditi neko umesto njih. Uslovi su ostali isti, dokumentacija je minimalna – lična karta vlasnika objekta, izvod iz liste nepokretnosti, građevinska dozvola ili neki drugi dokument kojim se dokazuje legalnost objekta i za vlasnike užičke kartice, fotokopija kartice“, rekla je Svetlana Drakul, rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i dodala da je svake godine bilo više prijava nego što je bilo novca, ali da su ove godine sredstva znatno veća i da će svi građani moći da se prijave.

Grad Užice već šest godina raspisuje konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti i do sada je tu mogućnost iskoristilo oko 600 domaćinstava. Samo za ovogodišnji konkurs do sada je stiglo 320 prijava, a u Odeljenju za zaštitu životne sredine veruju da će ih do završetka konkursa biti još više.

Sve ove mere trebalo bi da utiču na smanjenje aerozagađenja u gradu, a prema dosadašnjim pokazateljima potrošnja energenata u gradu smanjena je za oko 20 posto što se odražava i na kvalitet vazduha.

You may also like...