Bez mobilnih telefona na časovima u „Tehničkoj školi Radoje Ljubičić“ (VIDEO)

UŽICE – Jednoglasnom odlukom saveta roditelja u „Tehničkoj školi Radoje Ljubičić“ u Užicu uvedena je praksa ostavljanja učeničkih mobilnih telefona pre početka časa. Iako ova škola nije prva u Užicu koja je uvela ovo pravilo, s obzirom da je pre nje to učinila Ekonomska škola, posebnost ovog slučaja vidi se u činjenici da su kutije za odlaganje telefona napravili sami učenici na blok nastavi.

Branko Gačević jedan je od učenika sa smera arhitektonski tehničar koji su samostalno dizajnirali i napravili kutije za odlaganje mobilnih telefona.

„Kroz druženje smo napravili dobru stvar. To će pomoći da se vrati pažnja na nastavu, neće nam telefoni odvlačiti koncentraciju. Takođe, više ćemo se družiti međusobno, jer sada kada god je nekome dosadno, on automatski pogleda na telefon“, kaže Branko.

Nastava bez telefona
Foto: ZooMUE

Sudeći prema reakcijama učenika, biće potrebno vreme za privikavanje na novu praksu.

„To neće imati nekog značaja, po meni. Ja prvi neću hteti da predam telefon, a znam da ni moji drugovi to neće hteti“, kaže jedan od učenika.

Iz škole napominju da se neće raditi ni o kakvom oduzimanju telefona.

„Ima nastavnika koji imaju potrebu da rade sa mobilnim telefonima, oni će i dalje raditi kao do sada. Ali, imamo i nastavnike kojima oni nisu neophodni u nastavi. Želimo da sprečimo uticaj telefona na odvijanje nastave, jer oni su često razlog pada koncentracije učenika i nepažnje na časovima“, kaže direktor škole, Ivan Stakić.

„Da se razumemo, ne koriste učenici telefon na času u nekoj velikoj meri, nije to ništa zabrinjavajuće. Ali, on s vremena na vreme zazvoni, stigne poruka, a svi ostali reaguju na to. Jednostavno, želimo da pošaljemo poruku učenicima da oni treba da vladaju mobilnim telefonima, a ne telefoni njima“, smatra profesorka Vesna Ristić.

Učenici su za četiri dana rada napravili 25 kutija, koje su raspoređene u svim kabinetima u školi.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.