Narodni muzej Užice izuzetno posećen tokom manifestacije „Muzeji za 10“ (VIDEO)

UŽICE – U okviru nacionalne manifestacije „Muzeji za 10“, Narodni muzej Užice je, osim stalnih postavki, organizovao tematske izložbe, radionice za decu i koncerte ozbiljne muzike. Tokom sedmodnevne manifestacije ulaz je besplatan za sve posetioce koji ne dolaze u okviru organizovanih grupa ili ekskurzija.

U muzeju ističu zadovoljstvo činjenicom da veliki broj posetilaca čine deca školskog uzrasta, a od posebnog značaja za najmlađe je radionica koja ih podučava o arheologiji.

„Uvek mi je bilo zanimljivo da tražim stare stvari, a volim i crtanje. Arheologija je nešto čime bih volela da se bavim, nema lepšeg posla za mene“, rekla je jedna od polaznica radionice.

Posebno su ponosni na postavku od 28 slika iz muzejske zbirke, u renoviranom izložbenom prostoru.

„Tu su dela Uroša Predića, Dragoljuba Vuksanovića, Dimitrija Posnikovića i drugih“, rekla je direktorka muzeja, Slavica Stefanović.

U ovom periodu muzej je u Jokanovića kući izložio i stare rukopise i kopije fresaka u okviru postavke „Lica crkvene umetnosti“.

Posećenost visoka u Narodnom muzeju Užice tokom manifestacije Muzeji za 10
Foto: ZooMUE

„Posebno je značajna knjiga iz 1562. godine, štampana na crkvenoslovenskom jeziku. Tu su izložene i kopije minijatura iz Karanskog četvorojevanđelja, kao i kopije fresaka iz užičkih crkava“, dodaje Stefanovićeva.

Završnog dana manifestacije u zavičajnom odeljenju u Novoj Varoši predstaviće se projekat „Virtuelna šetnja kroz kulturno nasleđe novovaroške čaršije“.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.