NALED o suzbijanju sive ekonomije, BFC programu i Sivoj knjizi (VIDEO)

UŽICE – U Užicu je održana sednica Izvršnog odbora Nacionalne agencije za lokalni ekonomski razvoj (NALED) na kojoj se razgovaralo o sivoj ekonomiji u javnom prevozu, sertifikaciji opština i gradova po meri privrede i smernicama za unapređenje Sive knjige javnih usluga.

„Izvršni odbor NALED-a se specifično bavi temom lokalnog ambijenta za poslovanje što je posebno važno u Užicu koga prepoznajemo kao sredinu u kojoj je izniklo i posluje dosta domaćih, zdravih i konkuretntnih firmi i želimo da pomognemo da se servisi koje grad pruža privredi konstantno unapređuju, što je najbolja preporuka za nove investicije. Druga tema su procedure koje se tiču i republike, a koje su sadržane u Sivoj knjizi, a sa zadovoljstvom možemo da kažemo da je u prethodnih deset godina više od 100 procedura na ovaj način pojednostavljeno“, rekla je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

„Užice je značajno pomoglo u određivanju vrednosti i trasi kojom se ide. Dosta kreativnih ideja je dalo, između ostalog i današnju temu: suzbijanje sive ekonomije, odnosno inspekcijski nadzor u lokalnom prevozu. Bavimo se i programom BFC, odnosno povezivanjem privrede i lokalnih samouprava na način da se obezbedi poslovno okruženje po meri privrede, ali i definisanjem daljih koraka u vezi sa  Sivom knjigom“, rekao je predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić.

Užice je član NALED-a od osnivanja 2008. godine, gradonačelnik Užica Tihomir Petković je član Izvršnog odbora, a predstavnici Užica su aktivni u telima alijanse.

„Mi imamo šansu da damo doprinos efikasnosti lokalne samouprave, ali i državne uprave. Od ove godine ćemo biti u regionalnom BFC programu sertifikacije  koji će nas okarakterisati kao područje povoljno za investitora, a imaćemo I podršku NALED-a, nadležnih ministarstava, SIEPE, USAID-a“, naveo je gradonačelnik  Užica.

Užice je uključeno i u program „Umetnost Srbije“ koji promoviše slikare Srbije, među kojima su i dela užičkog slikara Mihaila Milovanovića. NALED je kao promotivni materijal pripremio brendirane čokoladice i kroz različite aktivnosti će ove godine promovisati kulturno nasleđe Srbije.

 

You may also like...