Najviše Albanki u ivanjičkom kraju

SRBIJA, IVANJICA – Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je tokom 2016. godine u našoj zemlji sklopljeno 2 808 mešovitih brakova. Naše mlade, te godine, udale su se za 1 415 mladoženja drugih nacionalnosti, dok je srpskih snajki bilo 1393. Kada je reč o nevestama albanskog porekla tokom godine njih 56 stiglo je u Srbiju. Nezvanično ih je najviše u ivanjičkom kraju i okolini.

 Da ljubav potire sve razlike govori priča Milinka Bogdanovića iz Ivanjice i Vjoce Uka iz Skadra, koji žive u skladnom i srećnom braku očekujući uskoro prinovu.

„Čim sam je video znao sam da je ona žena sa kojom hoću da provedem ostatak života“, započinjenje priču Milinko Bogdanović iz Ivanjice koji već neko vreme živi u srećnom braku sa albankom Vjolcom Uka. „Nije me zanimala nacionalnost, vera,običaji  niti druge razlike, nakon prvog susreta rekao sam sebi: ti ćeš nju da ženiš. Tako je i bilo. I srećni smo zajedno, beskrajno. Tačno je da postoje razlike u smislu nekih običaja, hrane, jezika… Ali sve to uspešno rešavamo, jer kada se dvoje ljudi vole i poštuju, nikakve razlike ne mogu im stati na put“, priča Milinko.

Ova ljubav započela je na ’’starinski način’’. On je prvo video sliku svoje Vjolce, sada već prekrštene u Violetu, i odmah se zainteresovao.

Foto: Info Liga

„Prvo sam je video na fotografiji, kod njene sestre. Odmah mi se dopala. Onda smo počeli, onako po starinski, da se upoznajemo i ja sam jednog dana odlučio da odem u Skadar. Kažem vam, kada se je video, srce mi zaigralo, znao sam da je ona prava. Imao sam sreću što je privlačnost bila obostrana i eto sada živimo u stvarno srećnom braku i čekamo dete“, kaže Milinko.

Vjolca se u Srbiji srela sa nekim potpuno novim običajima i jelima, u početku nije znala naš jezik, ali kaže da je zahvaljujući suprugu sve razlike u kulturi brzo prevazišla.

„Nije bilo predrasuda, rukovodila sam se srcem i nikada se nisam pokajala.Suprug poštuje moje želje, ja njegove, i lepo se slažemo“, kaže Vjolca, po srpskom Violeta.

Zavolela je i našu muziku. Ceca joj je omiljena pevačica pa se u kući Bogdanovića mahom čuju veseli zvuci muzike ove srpske folk pevačice.

„Sećam se da nikada pre nije probala sarmu i kiseli kupus. To kod njih ne postoji. Oduševila se, i stalno me tera da joj donosim neke recepte za naša tradicionalna jela, da ih sprema. I prihvata sve od naše tradicije, slavimo, pridržavamo se posta za vreme praznika, bez ikakvih problema. Kažem vam, presudna je ljubav, ona potire sve razlike“, svedoči Milinko.

On kaže da im je dosta pomoglo razumevanje lokalnih i regionalnih institucija kada su prikupljali papire za venčanje. Svi su im maksimalno izašli u susret.

Info Liga

You may also like...