Najveća solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji (VIDEO)

VRANIĆI – Globalna ulaganja u obnovljive izvore energije beleže snažan porast u svim krajnje korisnim sektorima, a ovakavan način korišćenja snage vetra i sunca postaje sve zastupljenije i u našoj zemlji. Prva solarna elektrana u Zapadnoj Srbiji postavljena je u čačanskom selu Vranići.

Elektrana u Vranićima je jeda od prvih ekektrana u Srbiji velikog kapaciteta koja je u funkciji. Na ovom postrojenju postavljeno je 2000 solarnihpanela, snage 250 vati, što zadovoljava potrebe oko 100 domaćinstava.

Elektrana u Vranićima postavljena je 2015 godine, napravljena je za potrebe prouzvodnje i prodaje električne energije. Ovakav način proizvodnje električne energije je veoma značajan.

„Najveći značaj svih obnovljivih izvora je da možemo da smanjimo proizvodnju iz termoelektrana čime se značajno smanjuje i zagađenje. Ideja nam je da u narednom periodu izvršimo montažu što više solarnih elektrana, bilo da su velike elektrane koje se montiraju na zemlju ili one manje koje se mogu instalitati na krovovima. Glavni cilj je da proizvodnju iz termoelektrana smanjimo na neki prihvatljiv nivo da bi zagađenje bilo dosta manje“, rekla je elektro inženjer Saša Luković.

Solarna elektrana
Foto: ZooMUE

Kako kaže Luković  ono što je najbitnije je da postavljanje solarnih panela nema stetnih uticaja na okolinu.

„Apsolutno ne postoji nikakav štetan uticaj za boljni svet, a ni uticaj na ljude. Kada se dobijaju dozvole za ove elektrane ne mora da se radi analiza uticaja na životnu sredinu“, dodaje Luković.

Svakodnevno se mora podizati svest o nužnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora kako bi se smanjila emisija stetnih uticaja na životnu okolinu. Poslednjih nekoliko godina sve više firmi i privatnih kuća odlučuje se da na svoje krovove postavi solane koje pored smanjenja zagađenosti doprinose i ekonomskoj dobiti.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.