Najskuplja rakija od šljive stiže iz Karana (VIDEO)

UŽICE – I pre nego što je užički kraj postao poznat po malini, bio je čuven po pravljenju dobre rakije od šljive. U selima ovog kraja skoro da nema domaćinstva koje ne peče „ljutu“ rakiju, bar za sopstvene potrebe, a sve je više onih koja oživljavaju svoje voćnjake i brendiraju rakiju.

U domaćinstvu Kovačević iz Karana može se naći flaša u kojoj je najfinija i najskuplja rakija u Srbiji. U maloprodaji je ona oko 100 evra, a u buretu iz kog se toči ima je još samo oko 150 litara.

„Najstarija naša rakija stara je 32 godine, dakle ’86. godište i flašu od sedam deci prodajemo za osam hiljada dinara“, hvali se Milan Kovačević.

Za ovu cenu i pun podrum kvalitetnog žutog tečnog zlata izborili su se Kovačevići nasleđujući ono što je deda Gvozden još na samom obzoruju Drugog svetskog rata izborio, dozvolu za proizvodnju i trgovinu rakijom na veliko znajući da je to roba koja uvek ima kupca.

„Deda je govorio da na otpadu svega ima, osim rakije“, šali se Dragomir Kovačević.

Kovačevići su 2004. počeli da rade kao gazdinstvo, a četiri godine kasnije po novim propisima registrovali su radnju i zaštitili brend. U njihovom podrumu danas se čuva oko 25 hiljada litara, najviše rakije od šljive, ali i dunje, viljamovke i medovače.

„Tradicija se nikada nije prekidala deda, otac, a kasnije brat i ja nastavili smo i radimo na isti način kako se nekada radilo. Najbolja i najkvalitetnija rakija dobija se na taj način“, tvrdi Milan.

Kvalitet je prepoznat, pa su na startu postali Šampioni novosadskog sajma, a danas se njihove rakije piju u ekskluzivnim restoranima u Srbiji, dok je izvoz zaživeo sa Australijom i Bugarskom, pa potražnja nadmašuje kapacitete njihovih voćnjaka.

„Pre deset godina prodavali smo oko dve hiljade litara, sada prodajemo od 10 do 15 hiljada litara. Nadam se da ćemo proširiti proizvodnju i kapacitete, kao i da ćemo se proširiti na druga inostrana tržišta“, zaključuje Milan.

Oko tri hektara starih sorti, trnovače i ranke, ali i novih zasada čačanske rodne i požegače spremne su na orezivanje i za cvetanje. Ako proleće, kao i zima, bude blago, oko pet do šest hiljada litara novog žutog zlata poteći će na jesen iz Kovačevića lampeka.

You may also like...