Najradosnija trka (VIDEO)

UŽICE – Najmlađi Užičani, stari tek od 8 do 15 meseci, učestvovali su na najradosnijoj gradskoj manifestaciji „Puzijadi“, a ove godine trkalo se njih trideset troje.

Nakon godinu dana pauze, najlepša manifestacija „Puzijada“ održana je u Užicu, a ove godine učestvovalo je 33 mališana. Na zvuk početka trke, mame su hodale ispred malih atletičara i na razne načine pokušavale da ih animiraju. 

„Mališani će puzati u tri grupe. Ovo je praznik za oči u našem gradu. Promovišemo nedelju dojenja, kao i svake godine, na to naše udruženje stavlja akcenat“, kaže članica udruženja „Roditelj“ Slađana Popović.

Katarina je majka pobednice prethodne Puzijade, a ove godine ima još jednog trkača koji se bori za prvo mesto.

Foto: ZooMUE

„Devojčica je prošle godine bila druga, a na Zlatiboru prva. Tako da sad branimo to mesto. Sad smo malo mlađi, ali trudićemo se“, rekla je Katarina Sekulić Ilić.

Puzijada se tradicionalno održava u okviru nedelje dojenja.

„Za decu, za rast, razvoj i sve mogućnosti koje treba da ima, dojenje je veoma važno. Počev od imunološkog jačanja i emotivne veze sa majkom, ali i prave hrane za bebu. Veoma je bitan i taj prvi kontakt sa majkom, od rođenja“, ističe načelnica pedijatrije Novka Garabinović.

Foto: ZooMUE

Ove godine zabeležen je rekordan negativni prirodni priraštaj. U odnosu na 2020, beleži se pad živorođenih za skoro 2 odsto.

„Ovo su događaji koji treba da budu na dnevnom nivou, ovo je prelepa slika na našem trgu. Svakako je najlepša manifestacija koja se organizuje u našem gradu. Ovde vidite okupljenu porodicu, roditelje, naše najmlađe sugrađane. Ja se nadam da ćemo u narednom periodu moći da kažemo da je rezultat svih ovih aktivnosti veći broj dece“, rekao je član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku Slobodan Grbić.

Foto: ZooMUE

Tokom Puzijade organizovano je i savetovalište za roditelje, a savete su davali  pedijatar, ginekolog, pedijatrijske, akušerske i patronažne sestre.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.