Najbolji nordijski skijaši i biatlonci stižu sa Zlatibora (VIDEO)

ZLATIBOR – Smučarski klub Zvezda sa Zlatibora državni je prvak u nordijskom skijanju i biatlonu. Samo sa poslednjeg Prvenstva Srbije u nordijskom skijanju koje je odžano u Sjenici, 32 takmičara su uzela 29 od mogućih 60 medalja.

Nordijsko skijanje nije popularno kao alpsko, ali već nekoliko godina oko četrdesetoro dece ga trenira na Zlatiboru. Zimi se takmiče u trčanju na skijama i u biatlonu gde, pored nordijskog skijanja pucaju i vazdušnom puškom. Ne dokonišu ni leti, već voze popularne rolke, skije na točkovima.

Klub Zvezda u kom treniraju stvorila je pre pet godina grupa entuzijasta koja se bavila nordijskim skijanjem.  U želji da popularizuju ovaj sport, članarina za svu decu koja žele da treniraju je besplatna, a funkcionišu uz pomoć prijatelja i roditelja koji se sve više uključuju.

„Imamo Anju Ilić, Miloša Milosavljevića i Milanka Petrovića koji svoju opremu ostavljaju ovoj deci. Komšije su nam dale prostoriju u kojoj smo napravili mete. Streljaštvo vežbamo u streljani u osnovnoj školi u Sevojnu“, objašnjava Janko Ilić iz „Zvezde“.

U klubu se trude da deca odu na sva značajna takmičenja u regionu, a već drugu godinu se takmiče i na Otvorenom prvenstvu Moskve u biatlonu. Oni su stvorili Anju Ilić, najbolju srpsku takmičarku u nordijskom trčanju, a sada pokušavaju da njenim stopama povedu decu 2005. godište i mlađu kako bi ovaj sport dobio nove šampione.

„Kada smo pre dve godine počeli da razvijamo nordijsko trčanje na prvenstvu smo imali od 20 do 30 takmičara, a sada ih ima više od sto, počela je da se vozi klasika, što je veliki napredak i u budućnosti sa ovakvom decom možemo očekivati više Anja“, kaže Mina Ilić, selektorka dečije reprezentacije Srbije u biatlonu.

„U narednom periodu želimo da imamo takmičare koji će otići na Evropski omladinski olimpijski festival i koji će nositi našu zastavu na velikim takmičenjima“, dodaje Janko.

Nordijsko skijanje je u bivšoj Jugoslaviji bilo dosta popularnije, čak se na Zlatiboru održavao Kup Maršala Tita, dok se ono danas uz pucanje iz vazdušnje puške, kao dela biatlona i letnje voženje rolki, popularizuje na Zlatiboru i Sjenici.

You may also like...