Najbolje predstave na 24.Jugoslovenskom pozorišnom festivalu (VIDEO)

UŽICE-Od 5. do 12.novembra održaće se 24. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu,na kome će ove godine nastupiti sedam najboljih pozorišnih predstava iz Hrvatske,Bosne i Hercegovine i Srbije.

Po prvi put na festivalu ne nastupa ni jedna predstava iz Crne Gore.

„To ne znači da je crnogorska pozorišna produkcija bila loša protekle godine.Razlozi  si su isključivo tehničke prirode,jer su scenografije isuviše zahtevne i ne mogu da budu postavljene na sceni užičkog Narodnog pozorišta“,rekao je umetnički direktor festivala Nemanja Ranković na konferenciji za medije.

Ranković je istakao da je slogan ovogodišnjeg festivala „Ko je junak našeg doba“.

„Sve ove godine festival pokušava da osluškuje život i na pozorišnim daskama i u stvarnosti,pa smo i ovogodišnjim izborom predstava želeli da tematizujemo to osećanje današnje civilizacije koja ,uz gomilu iluzornih nadanja,površnih atrakcija i lažnih idola,traži ali ne pronalazi svoje prave vrednosti“,naglasio je Ranković.

Selektor festivala hrvatski  pozorišni kritičar Bojan Munjin istakao je da će užička publika ove godine videti predstave iz regiona koje se hrabro i uspešno bave ovom dilemom našeg vremena.

„Izbor nije bio lak,ali smo uspeli da izaberemo sedam najboljih predstava u Srbiji i regionu.Želimo preko umetnosti,dobrih predstava,velikih režisera i sjajnih glumaca,da prikažemo današnje stvari onakve kakve jesu i da bi se prisetili da postoje i druge vrednosti i bezimeni heroji među nama, koji  su spremni da te vrednosti podrže.Nadamo se da je ovakva ideja dostojna pozorišnog  Užica“,rekao je Munjin na konferenciji za medije.

Direktor Narodnog pozorišta Užice i koselektor festivala Zoran Stamatović naglasio je da je osnova Jugoslovenskog pozorišnog festivala publika ,koja očekuje kvalitet.

„Kvalitet je osnova festivala ,koji teži svake godine novim kvalitetima ,jer jedino tako može da opstane.A sledeće godine obeležićemo četvrt veka trajanja Jugoslovenskog pozorišnog festivala“,rekao je Stamatović.

Na ovogodišnjem festivalu za nagrade Ardalion takmičiće se predstave “Nečista krv“,  Borisav Stanković/Maja Todorović , režija Milan Nešković Beogradskog dramskog pozorišta,„Lorencačo“,  Alfred de Mise, režija Boris Liješević Jugoslovensko dramsko pozorište, koje će nastupiti i sa predstavom „Vrat od stakla“ Biljane Srbljanović u režiji Jagoša Markovića,“Sjećaš li se Doli Bel ”, Abdulah Sidran, režija Kokan Mladenović Kamerni teatar 55 Sarajevo, „Tartif“, po motivima originalne Molijerove drame, autorski projekat Igora Vuka Torbice ansambl Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Narodno pozorište Sombor, „Kavkaski krug kredom “, Bertold Breht, režija Paolo Mađeli,Narodno pozorište Sarajevo i„Blue  moon“, Damir Karakaš, režija Boris Liješević Satirično kazalište Kerempuh Zagreb.

 U čast nagrađenih užičko Narodno pozorište izvešće ,poslednje festivalske večeri,predstavu „Kako život“.

Održavanje ovogodišnjeg  Jugoslovenskog pozorišnog festivala ,koje organizuje Narodno pozorište Užice, pomogli su Ministarstvo kulture sa 2,5 miliona i grad Užice sa 4,5 miliona dinara.

You may also like...