Najbolje od Zlatara u četiri dana Zlatarfesta (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Proteklog vikenda u Novoj Varoši i na Zlataru održan je Zlatarfest. Osnovan pre šest godina kako bi promovisao turističke i privredne potencijale ovog kraja i ove godine je okupio brojne posetioce koji su mogli da uživaju u nizu mini manifestacija kao što su Zlatne ruke Zlatara, Zlatarska regata, sportski dan, ali i bogat muzički program.

Izložbom 43 rada novovaroških slikara, koncertom kulturno-umetničkih društava zlatarskog kraja uz pratnju trubača, pevanjem iz vika i domaćim gastronomskim specijalitetima započelo je predstavljanje zlatarskih potencijala.

“Želim dobrodošlicu svima u novovarošku opštinu u kojoj živi srećan i ponosan narod koji zna da radi, ceni, poštuje i voli. Narod koji ne poštuje ili nema svoju veru, kulturu i običaje ne može se ni nazvati narodom”, rekao je predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

Regata Zlatarskim jezerom okupila je nekoliko stotina učesnika, onih koji ovaj kraj smatraju svojom mekom odmora.

„Napravila sam brvnaru na Zlataru, ako igde postoji raj na zemlji onda je to ovde. Zlatar treba upoznati i zavoleti“, objasnila je jedna od učesnica regate.

Za izgladnele regataše pripremana je i zlatarska riblja čorba. Najbolju je i ove godine skuvao Miroslav Cuparić.

„U nju ide devet vrsta ribe. Moja čorba, Zlatarska riblja čorba je ušla u jelovnik hotela Panorama, jer sam i prve godine osvojio nagradu“, pohvalio se Cuparić.

Posetioce Zlatar festa u muzičkom delu programa zabavljali su Dara Bubamara, Tropiko bend, Varoški tamburaši i Tribjut Bijelo Dugme.

„Presrećni smo, publika je divna i pevala je uz nas od prve do zadnje pesme“, preneo je utiske pevač Tropiko benda Aleksandar Cvetković.

Zlatar fest su obeležili i turiniri u fudbalu, Kup u obaranju ruke i Memorijalni turnir u uličnom basketu „Branko Grbić“. Uprskos lošem vremenu sve aktivnosti su održane, a posećenost je bila na zavidnom nivou.

„Verujte, svako ko prvi put dodje na ovu planinu ponese pozitivne utiske, a najbolja preporuka je živa reč i preporuka prijatelja“, naveo je direktor TO Zlatar Branko Pucarević.

Da je ključ preporuka, ali i ulaganje u turistički razvoj, govore i podaci da je od početka godine ostvareno 36 hiljada noćenja, što je deset puta više nego tokom cele 2012. godine. 

You may also like...